Het gaat niet alleen om een afhankelijkheid (verslaving). Ook wie niet afhankelijk is, kan een alcohol- of drugprobleem hebben. Als je onder invloed bent, functioneer je bijvoorbeeld minder goed op je werk. Of je studies lijden er zo hard onder dat je je jaar moet overdoen. Je hebt vaker conflicten met de mensen om je heen. Of komt in geldproblemen door een ongeval dat je veroorzaakte of door gokschulden.

Wie afhankelijk is, is geen baas meer over zichzelf. De drug heeft de controle deels overgenomen. Geestelijk uit zich dit in een sterke drang (craving) om te gebruiken. Aan alcohol en bepaalde drugs en pillen kan je ook lichamelijk afhankelijk van worden. Je moet dan steeds meer gebruiken om nog effect te voelen en krijgt afkickverschijnselen als je plots mindert of stopt.

Een afhankelijkheid ontstaat geleidelijk aan. Dat maakt het vaak moeilijk om te merken of en in welke mate de drank, drugs, medicijnen of het gokken de controle over je leven aan het overnemen zijn.

Wanneer loopt het fout? Enkele signalen:

  • Je drinkt, gebruikt of gokt vaker of meer dan je van plan was.
  • Je voelt je slecht als je niet gebruikt of drinkt. Je 'moet' gebruiken.
  • Je gedachten gaan steeds meer naar drank, drugs, pillen of gokken. Wanneer je niet gokt, drinkt of gebruikt, denk je snel aan het volgende gebruik. Je wordt zenuwachtig of ongemakkelijk van het idee niks meer te kunnen gebruiken.
  • Je drinkt, gokt of gebruikt om de verkeerde redenen. Dat wil zeggen: niet voor het plezier of het genot, maar voor de roes. Dat kan zijn om problemen van je af te zetten, je zelfzekerder te voelen, negatieve gevoelens te verdringen, ...

Is dit herkenbaar? Maar hoe kan je je gebruik dan weer onder controle krijgen?


Test jezelf

Is je gebruik riskant? Gok of game je te veel? Kom het snel en anoniem te weten via deze test

Online zelfhulp

Wil je stoppen of minderen?
Werk stap voor stap aan je gebruik. Waar en wanneer je zelf wil. Gratis en anoniem

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken gaat zelden zonder slag of stoot. Het is een verhaal van wisselend succes, tegenslagen en overwinningen. Deze folder biedt basisadvies en houvast.

Eigenlijk is het al een poosje scheef aan het lopen. Sinds vorig jaar kan school me echt gestolen worden. Ben toen meer en meer gaan spijbelen.

'Tessa' (16 jaar)

Lees meer