Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Xtc » Risico’s van xtc

Risico’s van xtc

De risico’s van xtc op het moment van het gebruik hangen sterk samen met de dosis en samenstelling van de drug, maar bijvoorbeeld ook met de omgevingstemperatuur. Regelmatig en langdurig gebruik kan op termijn schadelijk zijn, en tot verslaving leiden.

Risico’s op korte termijn

 • Xtc (MDMA) doet de lichaamstemperatuur stijgen waardoor men gaat zweten. Als het dan ook nog warm is en men te weinig water drinkt, dan kan het lichaam door vochtverlies oververhit raken en uitdrogen. Oververhitting door xtc kan voorkomen worden door regelmatig de koelte op te zoeken, te rusten en voldoende water, frisdranken of sportdrankjes te drinken. Daarbij houdt men zich best aan twee glazen per uur. Te veel water drinken kan tot zogeheten watervergiftiging leiden.
 • De dagen na gebruik, kan men zich slecht in z’n vel voelen en een dip doormaken, de zogenaamde ‘midweek blues‘. Symptomen daarvan zijn prikkelbaarheid, hoofdpijn, duizeligheid, slechte concentratie, vermoeidheid of slapeloosheid.
 • Onder invloed van xtc en door de reputatie van xtc als ‘love drug’ kan het sneller tot onveilige seks komen of tot seksuele contacten waar men later spijt van krijgt.
 • Of men nu rijdt onder invloed van xtc, of in de auto stapt als de drug bijna uitgewerkt is: zich begeven in het verkeer is gevaarlijk. In het eerste geval kan men roekelozer worden. In het tweede geval verliest men door de vermoeidheid sneller de concentratie achter het stuur.
 • Gecombineerd gebruik van xtc met alcohol, andere drugs en/of met bepaalde geneesmiddelen kan onvoorspelbare en gevaarlijke effecten hebben. Wie alcohol en xtc combineert, loopt een grotere kans op uitdroging.

Samenstelling & dosering van xtc

Men weet nooit wat men slikt.

 • Een bepaalde vorm, kleur, afbeelding of naam is nooit een garantie voor de kwaliteit of de samenstelling. Het is zelfs mogelijk dat twee pillen die er helemaal hetzelfde uitzien een totaal verschillende samenstelling hebben. Een pil kan bijvoorbeeld speed, cafeïne of een aan MDMA verwant middel bevatten dat veel later maar veel krachtiger dan xtc werkt. Met een mogelijke overdosis tot gevolg.
 • Bij een te hoge dosis kunnen hallucinaties voor angst, verwardheid en paniekaanvallen zorgen.
 • Men kan te veel xtc nemen door te veel pillen te slikken of door één pil met een te hoge concentratie MDMA te nemen. De laatste jaren duiken regelmatig pillen op die levensgevaarlijke hoge dosissen bevatten. Tekenen van een te hoge dosis MDMA zijn hoofdpijn, misselijkheid, braakneigingen, hartkloppingen, pijn in de hartstreek, hoge koorts en bewegingsstoornissen.

Zwangerschap

Xtc is schadelijk tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

 • Xtc kan je slaap verstoren en eetlust afremmen. Je kan uitgeput raken en gewicht verliezen, wat slecht is voor de ontwikkeling van de ongeboren baby.
 • Aangeboren hartproblemen of afwijkingen aan de ledematen kunnen het gevolg zijn van intensief gebruik.
 • Xtc versnelt bovendien de hartslag en doet de bloeddruk stijgen. De ongeboren baby voelt die effecten ook en kan een hersenbloeding veroorzaken. De bloed- en zuurstoftoevoer naar de baby neemt af. Daardoor kan die bij de geboorte kleiner en lichter zijn en hebben ze minder weerstand tegen ziektes en infecties.

Risico’s op lange termijn

Regelmatig xtc-gebruik kan zijn sporen nalaten. Na vele jaren onderzoek is er nog veel discussie of de schade die xtc op lange termijn aan kan richten al dan niet blijvend is.

De impact van langdurig xtc-gebruik die wel vaststaat, is:

 • Het concentratievermogen en het geheugen nemen af. Oververhitting door xtc-gebruik doet de kans op hersenschade toenemen.
 • Depressieve klachten. Vanzelfsprekend is dat risico groter bij instabiele, depressieve of angstige mensen. Ook voor wie een psychotische aanleg heeft, is xtc af te raden.
 • Xtc kan de lever en nieren beschadigen
 • Wie door xtc-gebruik regelmatig een droge mond heeft of vaak knarsetand door xtc-gebruik kan een slecht gebit krijgen.
 • Een verminderde weerstand door opgestapelde vermoeidheid en gewichtsverlies kan voor snellere ziekte en infecties zorgen.
 • Xtc heeft een impact op de hersenen.

Vermoedelijk kan de schade door xtc-gebruik, bijvoorbeeld aan de hersenen, na lange tijd van niet-gebruik terug herstellen, maar of dit gedeeltelijk en volledig gebeurt, is nog niet geweten.

Hoe verslavend is xtc?

 • Xtc kan je lichamelijk zwaar uitputten, maar je wordt er niet lichamelijk afhankelijk van. Iemand die stopt met xtc-gebruik, heeft dus strikt genomen geen last van ontwenningsverschijnselen, ook al kan hij lichamelijk zwaar moeten recupereren.
 • Xtc is wel geestelijk verslavend. De hunkering naar de drug of naar het uitgaan, dansen, contacten leggen, dat erbij hoort, kan zelfs vele maanden blijven bestaan. Een plaats, omgeving, bepaalde omstandigheden of personen kunnen plots weer een sterke drang naar xtc uitlokken. Dat heet het ’trigger’-effect.

Wie regelmatig gebruikt, voelt op den duur enkel nog het oppeppende effect. De effecten op gevoelens en gewaarwordingen gaan verloren. Het lichaam went ook snel aan een bepaalde dosis. Door die tolerantie hebben mensen die regelmatig gebruiken steeds meer nodig om hetzelfde effect te behouden.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden