Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » GHB » Risico’s van GHB

Risico’s van GHB

Er is een dunne grens tussen de hoeveelheid GHB die het gewenste effect oplevert, en de hoeveelheid die een overdosis veroorzaakt. Dat maakt van GHB een gevaarlijke drug. GHB kan ook leiden tot verslaving.

Het risico op overdosis

  • De kans op een overdosis is vrij groot omdat kleine verschillen in hoeveelheid grote verschillen in effect kunnen hebben. GHB is moeilijk te doseren want het verschil tussen de hoeveelheid GHB die het gewenste effect oplevert en de hoeveelheid die een overdosis veroorzaakt is klein. Een klein beetje te veel GHB kan iemand al in een diepe slaap brengen. Bij nog meer gaat die persoon in overdosis, raakt bewusteloos en kunnen er ernstige ademhalingsstoornissen optreden. Coma en zelfs een dodelijke afloop komen voor, onder meer door verstikking. Het ontwaken uit zo’n coma kan traag verlopen en gaat vaak samen met misselijkheid. Op die manier kan men stikken in eigen braaksel.
  • De samenstelling van GHB kan verschillen, dat zorgt ervoor dat de zuiverheid ook varieert. Die onzekere samenstelling zorgt voor een risico op overdosis.

Andere risico’s van GHB

  • Het misverstand: GHB = vloeibare xtc. De twee hebben namelijk niks met elkaar te maken. Integendeel, GHB is geen oppeppende drug zoals xtc, maar een verdovende drug.
    Lees meer 
  • Vooral de combinatie van GHB met alcohol is gevaarlijk. Die twee verdovende middelen versterken elkaars effect, wat snel kan leiden tot bewusteloosheid of coma.
  • Het reactie- en coördinatievermogen is na GHB-gebruik nog enkele uren verstoord.
  • Mensen met hart- en vaatziekten, epilepsie, bloeddrukafwijkingen en andere ziekten, lopen grote risico’s bij GHB-gebruik.
  • GHB wordt vaak beschouwd als ‘rape-drug’. Of en in welke mate dat zo is, valt moeilijk na te gaan. In elk geval kan GHB (zowel bij bewust als onbewust gebruik) ervoor zorgen dat seksuele grenzen worden overschreden.
  • Of langdurig GHB-gebruik schadelijk is voor de hersenen is nog onbekend. Bij zwaar gebruik geven mensen wel aan dat ze geheugenproblemen krijgen. Toch is het niet duidelijk of dat aan hun levensstijl en ander druggebruik ligt of wel degelijk aan GHB.

Is GHB verslavend?

Veel en langdurig GHB-gebruik kan leiden tot geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Daarmee gaan onthoudingsverschijnselen gepaard zoals trillingen, slapeloosheid, angsten, een epileptische aanval of een delirium.

Meer over GHB

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden