Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Veelgestelde vragen » Waarom is stoppen zo moeilijk?

Waarom is stoppen zo moeilijk?

Alcohol, drugs, maar ook sommige medicijnen, gokken en gamen: het zijn allemaal dingen die genot of comfort bieden. Het is eigen aan de mens om die zo veel en zo vaak mogelijk te willen doen. Maar hoe meer of hoe vaker iemand gebruikt, gokt of gamet, hoe moeilijk het ook wordt om ermee te stoppen.

Hoe dat komt? Daar speelt meer in mee dan je zou denken.

Van genot naar gewoonte

Het woord ‘genotsmiddelen’ zegt genoeg. Alcohol, illegale drugs maar ook gokken en gamen zijn dingen die genot verschaffen. Net zoals bij lekker eten (om te overleven) of seks (om ons voort te planten), moedigt het beloningssysteem in de hersenen ons aan om wat we leuk en lekker vinden vaker te doen.

De zin om iets te doen kan plots opduiken, en wordt liefst zo snel mogelijk bevredigd. Gelukkig zijn we meestal in staat om daaraan te weerstaan. Maar hoe vaker we door onze hersenen aangezet worden om iets doen, hoe sneller het een gewoonte en zelfs een automatisme kan worden. Op den duur doen we het zonder er echt bij stil te staan.

Het hoeft hier nog niet om ‘verslaving’ te gaan. Ook al kan je best wel zonder, toch maakt die gewoontevorming het al knap lastig om ergens mee te stoppen.

En van gewoonte naar verslaving

Gewoontes kunnen alsmaar taaier worden. Alsof het ingeslepen patronen in je hersenen worden. Op die manier kan je echt afhankelijk raken van dat genot. Een glas alcohol drinken, bijvoorbeeld, is dan niet langer een keuze, maar steeds meer een dwang.

Zo kan je geestelijk afhankelijk (verslaafd) raken aan alcohol, drugs, pillen, gokken of gamen. Je voelt een sterke drang naar het gebruik, en het wordt steeds meer de enige manier om je nog goed te voelen. Als je niet kan drinken, drugs gebruiken, geen medicijnen bij de hand hebt, niet kan gokken of gamen, dan voel je je mentaal slecht.

Wie al psychische problemen of veel kopzorgen heeft, kan de gewoonte kweken om die gevoelens eventjes te ‘verdoven’ met alcohol, drugs, pillen, gokken of gamen. Helaas is dat geen oplossing en vergroot zo alleen maar de kans op geestelijke afhankelijkheid.

Ook je lichaam kan volledig afgesteld raken op het regelmatige gebruik. Dat is bijvoorbeeld zo met alcohol of pijnstillers. Als een dosis uitgewerkt raakt en je lichaam niet tijdig een nieuwe krijgt, gaat het protesteren en voel je je ziek. Je krijgt klachten die ook bekend staan als onthoudingsverschijnselen. Het wil zeggen dat je lichamelijk verslaafd bent.

Hoe meer je lichaam en geest ingesteld raken op alcohol, drugs, pillen, gokken of gamen, hoe moeilijker het wordt om te stoppen.

Omdat iedereen het doet?

Ook de omstandigheden kunnen maken dat het moeilijk is of wordt om te stoppen.

Stel je voor dat al je vrienden of iedereen rondom jou drinkt, drugs gebruikt, gokt of veel gamet. Dan is de kans groter dat je denkt dat dit ‘normaal’ is of dat het ‘zo hoort’. De kans is ook groot dat die mensen jou alcohol of drugs aanbieden of je aanmoedigen om met hen mee te gokken of te gamen.

Ook de alcohol-, gok-, game- en geneesmiddelenindustrie of dealers kunnen je reclame, promoties en berichten pushen om het te blijven doen of steeds vaker te doen.

In onze maatschappij wordt soms ook nog heel tolerant met alcohol of medicijnen omgegaan.

Al die dingen en al die druk maken het natuurlijk nog moeilijker om te stoppen.

Stoppen: moeilijk is niet onmogelijk

Ook al is stoppen niet gemakkelijk, het is wel altijd mogelijk. Dagelijks zijn er mensen die bewijzen dat het kan. Sommigen lukt dat op eigen kracht en met steun van de mensen rondom hen.

Volstaat dat niet, dan kan hulpverlening een verschil maken. Dat kan gaan van praten in groep met mensen die ook willen stoppen of minderen, onder vier ogen op gesprek gaan bij een therapeut, naar een dagcentrum gaan of je ergens laten opnemen. Ook online is heel wat mogelijk.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden

Brochures