Alternatieve benamingen: legal highs, research chemicals, designer drugs, smartdrugs

Wat zijn nieuwe psychoactieve stoffen?

Nieuwe psychoactieve stoffen is een verzamelnaam voor een groep van nieuwe drugs, die vaak ook benoemd worden als 'legal highs' of 'research chemicals' en waarvoor vroeger ook wel eens de termen 'designer drugs' of 'smartdrugs' opdoken.

Het gaat om een heel gamma aan stoffen die meestal de effecten van bekende illegale drugs proberen te imiteren.

Effecten

De effecten van mephedrone worden door gebruikers vaak vergeleken met die van MDMA (xtc). De effecten van 2C-B worden door gebruikers beschreven als vergelijkbaar met die van MDMA (xtc) en lsd. Bij een lagere dosis is het effect vergelijkbaar met dat van lsd, bij hogere dosissen overheersen de tripeffecten.

Risico's

Bij hoge dosissen mephedrone neemt de kans op negatieve effecten toe, bijvoorbeeld zweten of koude rillingen, hartkloppingen, verminderd kortetermijngeheugen, slapeloosheid, gespannen kaakspieren, knarsende tanden, spiertrekkingen, trillend zicht, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd.
Hoge dosissen 2C-B versterken de gevoelens van de gebruiker en kunnen leiden tot angstaanvallen en hallucinaties.

Wetgeving

Mephedrone en 2C-B zijn illegaal in België. Beide producten worden vooral via internet verkocht.

Veel nieuwe psychoactieve stoffen die de voorbije jaren opdoken, werden na verloop van tijd bij wet verboden. Inmiddels is nieuwe wetgeving in de maak die het zowel op Belgisch als Europees vlak mogelijk moet maken om NPS sneller te verbieden. In plaats van een wetgeving gebaseerd op lijsten waarin elke NPS letterlijk vernoemd wordt, zullen in de toekomst hele groepen van psychoactieve stoffen verboden worden