Alternatieve benamingen: legal highs, research chemicals, designer drugs, smartdrugs

Wat zijn nieuwe psychoactieve stoffen?

Nieuwe psychoactieve stoffen is een verzamelnaam voor een groep van nieuwe drugs, die vaak ook benoemd worden als 'legal highs' of 'research chemicals' en waarvoor vroeger ook wel eens de termen 'designer drugs' of 'smartdrugs' opdoken.

Het gaat om een heel gamma aan stoffen die meestal de effecten van bekende illegale drugs proberen te imiteren.

Effecten

De effecten van mephedrone worden vaak vergeleken met die van MDMA (xtc). De effecten van 2C-B worden na gebruik vaak beschreven als vergelijkbaar met die van MDMA (xtc) en lsd. Bij een lagere dosis is het effect vergelijkbaar met dat van xtc, bij hogere dosissen overheersen de tripeffecten.

Risico's

Bij hoge dosissen mephedrone neemt de kans op negatieve effecten toe, bijvoorbeeld zweten of koude rillingen, hartkloppingen, verminderd kortetermijngeheugen, slapeloosheid, gespannen kaakspieren, knarsende tanden, spiertrekkingen, trillend zicht, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd.
Hoge dosissen 2C-B versterken de gevoelens en kunnen leiden tot angstaanvallen en hallucinaties.

Wetgeving

Als vroeger een Nieuwe Psychoactieve Stof opdook, diende keer op keer de wet te worden aangepast om die te verbieden.

Met het Koninklijk Besluit van 26 september 2017 werden alle Nieuwe Psychoactieve Stoffen in één klap illegaal gemaakt worden. In plaats van elke stof afzonderlijk te vermelden, werd via dat KB meteen de groepen van psychoactieve stoffen onder controle geplaatst.