Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » NPS » Wat is flakka (a-php, a-phip, a-pvp)?

Wat is flakka (a-php, a-phip, a-pvp)?

Flakka is de verzamelnaam voor een aantal synthetische cathinonen die meestal worden gerookt. Ze geven een kort en krachtig euforisch effect.

Flakka is de populaire naam voor een aantal sterk op elkaar lijkende stoffen die tot de familie van de synthetische cathinonen behoren. Het gaat dan vooral over over a-php, a-phip en a-pvp.

Deze producten komen voor als witte kristalachtige poeders. Meestal worden ze gerookt, maar ze kunnen ook geslikt en gesnoven worden.

Vooral bij roken en snuiven ervaart de persoon die gebruikt een krachtige euforische roes, die van korte duur is. Het verhoogt ook de zin in seks. De effecten van Flakka zijn wat vergelijkbaar met die van cocaïne en metamfetamine.

Er is een groot risico op psychische afhankelijkheid bij chronisch gebruik van flakka. Er kunnen dan cravings en onthoudingsverschijnselen optreden wanneer iemand plots stopt met gebruik.

In België is flakka, en bij uitbreiding alle synthetische cathinonen, verboden. De wet  gaat immers uit van van ‘families’ van aan elkaar verwante drugs en verbiedt dus meteen hele groepen gelijkaardige drugs. Niet elk verboden middel moet dus afzonderlijk met naam in de wet worden opgenomen.

Meer over Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)

Veelgestelde vragen over NPS