Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » NPS » Wat is flakka (a-php, a-phip, a-pvp)?

Wat is flakka (a-php, a-phip, a-pvp)?

Flakka is de verzamelnaam voor een aantal synthetische cathinonen die meestal worden gerookt. Het zijn NPS (nieuwe psychoactieve stoffen) met een kort en krachtig euforisch effect.

Flakka is een verzamelnaam voor een aantal sterk op elkaar lijkende stoffen met nogal ingewikkelde chemische namen. Het gaat dan vooral over over a-php, a-phip en a-pvp. Die horen allemaal tot de familie van de synthetische cathinonen.

Deze drugs komen voor als witte, kristalachtige poeders. Meestal worden ze gerookt, maar ze kunnen ook geslikt en gesnoven worden.

Vooral bij het roken en snuiven zorgen ze voor een krachtige euforische roes, die van korte duur is. Het verhoogt ook de zin in seks. De effecten van flakka zijn zowat vergelijkbaar met die van cocaïne en metamfetamine.

Regelmatig en langdurig gebruik van flakka, zorgt voor een groot risico op psychische afhankelijkheid. Er kunnen dan cravings en onthoudingsverschijnselen optreden wanneer iemand plots stopt met gebruik.

In België is flakka, en bij uitbreiding alle synthetische cathinonen, verboden. De wet op NPS verbiedt meteen ‘families’ van aan elkaar verwante drugs. Niet elk verwant middel moet dus apart met naam in de wet worden opgenomen om verboden te worden.

Meer over Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)