Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » NPS » Wat is het verschil tussen 3-MMC en 3-CMC?

Wat is het verschil tussen 3-MMC en 3-CMC?

3-MMC en 3-CMC zijn allebei synthetische cathinonen. Ze zijn sterk verwant en hebben vergelijkbare effecten.  Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Het effect van 3-CMC is over het algemeen meer stimulerend dan euforisch. Terwijl 3-MMC zowel euforie als een oppeppend effect uitlokt. In vergelijking met 3-MMC of andere cathinonen zou dat stimulerend effect ook milder zijn.

De werkingsduur van 3-CMC zou ook minder lang zijn. Als dat klopt, kan dat er voor zorgen dat mensen nog sneller dan bij 3-MMC de drang (craving) voelen om opnieuw te gebruiken. Zo kan men ook sneller in de problemen komen.

Er is weinig bekend over de gezondheidsrisico’s van 3-CMC omdat dit soort stoffen zo nieuw zijn. Dat de drug sterk verwant is aan andere synthetische cathinones, betekentniet zeggen dat de risico’s dezelfde zijn.
Waarschijnlijk wordt er heel wat 3-CMC momenteel verkocht als 3-MMC, waardoor mensen dus niet exact weten wat ze gebruiken.
Ervaringen van mensen die 3-CMC gebruikten, zijn verontrustend. Ze melden soms klachten die er op zouden kunnen wijzen dat deze drug toxisch is.

De website van Safe ’n Sound gaat in meer detail in op de beide stoffen.

Meer over Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)

Veelgestelde vragen over NPS

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden