Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » NPS » Effecten van Nieuwe Psychoactieve Stoffen

Wat doen Nieuwe Psychoactieve Stoffen?

Er zijn honderden soorten Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS), en er komen er steeds meer bij. Alle NPS hebben wel een “klassieke” psychoactieve stof waarvan de werking min of meer gelijkaardig is. We beschrijven hier de effecten van enkele van de meest courante NPS.

Mephedrone (4-MMC)

Mensen die mephedrone gebruiken vergelijken de effecten vaak met die van MDMA (xtc).

Men voelt zich mentaal en ook lichamelijk gestimuleerd. Net als bij xtc zorgt het ook voor euforische gevoelens, openheid en spraakzaamheid. Maar het gevoel van empathie en samenhorigheid is wel wat minder sterk.

Tegelijk vermindert de eetlust, verwijden de pupillen, stijgt de lichaamstemperatuur, verhoogt de hartslag en de bloeddruk en zweet men meer. Omwille van dat alles wordt het effect door sommigen omschreven als ‘ergens tussen xtc en cocaïne in’.

De drug 3-MMC, die de laatste jaren meer opgang maakt en die wel eens met 4-MMC verward wordt, heeft ook een stimulerend effect. Het gevoel van euforie is minder uitgesproken dan bij 4-MMC en daarentegen lijkt de drang om opnieuw te gebruiken (de ‘craving’) veel sterker te zijn.

2C-B

De effecten van 2C-B worden vaak beschreven als vergelijkbaar met die van xtc en lsd.

Bij een lagere dosis voelt men zich (net zoals bij gebruik van xtc) verbonden met anderen en euforisch. Ook worden ervaringen intenser en verdwijnen remmingen. 2C-B heeft ook een seksueel stimulerend effect.

Bij hogere dosissen overheersen de tripeffecten waarbij vooral de visuele effecten erg sterk zijn: kleuren worden intenser, gezichten en voorwerpen vervormen,…

De effecten die optreden zijn niet altijd hetzelfde. Bovendien zijn ze niet alleen afhankelijk van de ingenomen dosis, maar ook van de geestelijke en lichamelijke gesteldheid en de omstandigheden waarin men gebruikt. De effecten worden door sommige mensen met ervaring in gebruik wel omschreven als deels ‘stuurbaar’ (wat niet het geval is bij lsd).

3-MMC

3-MMC heeft een stimulerend effect. Mensen die het gebruiken, beschrijven het effect als tussen cocaïne en xtc in.

Naast een helder oppeppend gevoel geeft het ook een gevoel van samenhorigheid en nood aan contact met anderen, dat typisch is voor xtc. Mensen die 3-MMC gebruiken ervaren soms een erotiserend effect.

De effecten van 3-MMC kunnen 4 tot 6 uur aanhouden. Bij snuiven werkt 3-MMC al na enkele minuten, bij slikken kunnen de eerste effecten optreden tussen 15 minuten en een uur.

Meer over Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)