Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » NPS » Wat is 2-MMC?

Wat is 2-MMC?

2-MMC, ook bekend als 2-Methylmethcathinone, is een synthetische stimulerende drug die behoort tot de cathinonen, vergelijkbaar met andere stoffen zoals 3-mmc, 3-cmc en 4-mmc. Het is een NPS (Nieuwe Psychoactieve Stof) die vooral online wordt aangeboden.

Effecten

Net als andere cathinonen heeft 2-MMC stimulerende, dus oppeppende eigenschappen.

2-mmc geeft het gevoel over extra energie te beschikken. Het maakt alerter, meer gefocust en zorgt voor een uitgelaten gevoel. Dit soort effecten worden veroorzaakt door de toename van dopamine, noradrenaline en serotonine in de hersenen.

Risico’s

Omdat het vrij nieuwe drug is, zijn nog nauwelijks studies uitgevoerd over de risico’s van 2-mmc.

2-MMC kan zorgen voor een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen. Dat kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk.

Bovendien kan overmatig gebruik leiden tot uitdroging en oververhitting.

Wat zegt de wet?

2-MMC wordt in Nederlandse webshops aangeboden als vervanger van 3-MMC, nadat 3-MMC er in 2021 werd verboden.

In België is 2-MMC, en bij uitbreiding alle aanverwante synthetische cathinonen, verboden. De wet op NPS plaats immers meteen hele families van verwante drugs onder verbod.

Meer over Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden