Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » NPS » Wat is 3-MMC?

Wat is 3-MMC?

3MMC is een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) die de voorbije jaren een zekere populariteit heeft verworven. Mensen die de drug gebruiken, noemen die ook wel ‘poes’ of ‘3M’.

Wat is 3-MMC?

3-MMC (of voluit 3-Methylmethcathinon) is een synthetische drug en wordt dus in een labo aangemaakt. Het is verwant aan een andere bekende NPS: 4-MMC (mephedrone of ‘miauw miauw’, ‘mcat’ of ‘mefe’ genoemd). Ze horen allebei tot de groep van de cathinonen.

Oppeppend effect

3-MMC komt voor als een kristalachtig wit poeder en wordt meestal gesnoven.

Het heeft een stimulerend effect en zorgt dus voor een energiek gevoel.

Mensen die het gebruiken, beschrijven het effect al tussen cocaïne en xtc in. Naast een opgepept gevoel geeft het ook een gevoel van samenhorigheid en nood aan contact met anderen dat typisch is voor xtc.

Risico’s van 3-MMC

Net zoals bij andere nieuwe psychoactieve stoffen is er weinig geweten over de risico’s die het gebruik van 3-MMC met zich meebrengt. Het is een vrij nieuwe drug waar nauwelijks onderzoek naar gedaan is over de risico’s op korte termijn, en al helemaal niets over de lange termijn. Ook de risico’s van gebruik in combinatie met andere middelen of bij bepaalde persoonlijke gevoeligheden of aandoeningen zijn onvoldoende bekend. Wie 3-MMC gebruikt, is eigenlijk zelf het proefkonijn.

Er is wel meer duidelijkheid over de risico’s op het moment van het gebruik. Die zijn grotendeels dezelfde als de risico’s van oppeppende drugs in het algemeen. Ze kunnen gaan van hoofdpijn, misselijkheid en onrust tot hartkloppingen, oververhitting, angstreacties. Nadat de drug uitgewerkt is kan een leeg en uitgeput gevoel ontstaan.

Er zijn ook steeds meer mensen die 3-MMC gebruiken  en melden dat ze een heel sterke drang voelen om opnieuw te gebruiken. Zeker bij wie de drug een tijd lang heeft gebruikt, of na een periode van gebruik probeert te stoppen, kunnen zulke zogenaamde cravings voorkomen. Die maken het moeilijk om het gebruik onder controle te houden, of om na het stoppen een terugval te voorkomen. De Druglijn merkt dat ook mensen die het gebruik van andere drugs goed in de hand kunnen houden dat veel moeilijker vinden bij 3-MMC. Het betekent dat de kans op geestelijke verslaving of afhankelijkheid groot is.

Illegaal in België

3-MMC is in België al langer verboden.

Vanuit België werd het middel tot voor een paar jaar vooral aangekocht via Nederlandse webshops, die het als ‘legaal’ aanprezen. Eind 2021 werd 3-MMC ook in Nederland verboden. Zulke webshops bieden sindsdien vaak sterk gelijkaardige stoffen aan. Maar ook die zijn zowat allemaal verboden in België via de wet op de NPS.

Meer over Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS)