Je hebt de knoop doorgehakt. Je wil minderen met alcohol of drugs of je hebt beslist om volledig te stoppen. Hoe pak je het concreet aan?

Elk gebruik brengt risico’s met zich mee. Niet enkel op lange termijn en op vlak van je gezondheid, maar ook in het hier en nu. Denk maar aan rijden onder invloed of op je werk in de problemen komen omdat je niet goed functioneert met een zware kater. Hoe risicovol je gebruik is, wordt door heel wat verschillende factoren bepaald.

Wie geen enkel risico wil lopen, gebruikt dus beter niet. Maar gebruik je toch, dan hebben we enkele praktische tips verzameld die helpen de risico’s te beperken.

Gaat het over alcohol en andere drugs, dan valt vaak al snel het woord ‘verslaving’. Het is echter geen zwart-wit verhaal, je bent natuurlijk niet van vandaag op morgen verslaafd. Hoe merk je eigenlijk dat het de verkeerde kant op gaat en dat je de controle dreigt te verliezen?

Vragen over je gebruik?

Wil je weten of jouw gebruik risicovol is? Doe dan nu de test, gratis en anoniem.

Eigenlijk is het al een poosje scheef aan het lopen. Sinds vorig jaar kan school me echt gestolen worden. Ben toen meer en meer gaan spijbelen.

'Tessa' (16 jaar)

Lees meer