Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Veelgestelde vragen » Reageren vrouwen anders dan mannen op alcohol, drugs, pillen en gokken?

Reageren vrouwen anders dan mannen op alcohol, drugs, pillen en gokken?

Ja, de werking, effecten en risico’s van al deze middelen verschillen inderdaad voor mannen en vrouwen. We overlopen op deze pagina de verschillen voor alcohol, cannabis, cocaïne, speed, xtc / MDMA en gokken.

Een voor de hand liggend verschil is alvast dat een vrouw gemiddeld kleiner is en minder weegt dan een doorsnee man. Een bepaalde dosis alcohol, drugs of medicijnen heeft daarom vaak een grotere impact op een vrouwenlichaam.

Uiteraard hebben alcohol, drugs en pillen ook een effect op de vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding.

Lees hier ons advies over middelen en zwangerschap.

Verschillen tussen mannen en vrouwen per drug

Alcohol

Vrouwen hebben in verhouding meer vet, minder spieren en dus minder lichaamsvocht dan mannen. Alcohol wordt daardoor in een vrouwenlichaam minder verdund. Bovendien kan de lever van een vrouw alcohol minder goed afbreken. Zo komt er meer alcohol in het bloed terecht. Daardoor raken vrouwen over het algemeen sneller dronken.

Vrouwen die regelmatig en langdurig drinken lopen meer risico op lever- en hersenschade. Mannen die alcohol misbruiken, lopen dan weer veel meer risico op schade aan het zenuwstelsel (zoals delirium tremens, syndroom van Korsakow,…).

Bij vrouwen heeft alcohol geen invloed op het lichaamsgewicht, maar bij mannen zou er een licht verband bestaan tussen alcohol en risico op overgewicht.

Cannabis

Biologische verschillen tussen mannen en vrouwen zouden een rol kunnen spelen in de wijze waarop het lichaam omgaat met cannabis. Cannabis heeft de neiging om zich op te slaan in het vetweefsel. Omdat vrouwen doorgaans meer van dat weefsel hebben, zouden zij vatbaarder zijn voor de effecten en risico’s van cannabis. Toch moet verder wetenschappelijk onderzocht worden of deze bewering echt klopt.

Uit onderzoek blijkt wel dat mannen meer risico lopen op een cannabisafhankelijkheid. Vrouwen die regelmatig cannabis gebruiken, lopen dan weer meer kans op een depressie of zelfmoordgedachten.

Cocaïne

Wie regelmatig cocaïne gebruikt, kan daar depressieve klachten bij krijgen. Cijfers tonen dat vrouwen die cocaïne gebruiken meer kans lopen op zelfmoord dan mannen. Bijkomende psychiatrische problemen zouden daarbij echter een rol spelen.

Speed

Dierenproeven geven aanwijzingen dat vrouwen mogelijk sterker reageren op de effecten en risico’s van speed. Of dat ook voor de mens geldt, moet blijken uit verder onderzoek.

Xtc / MDMA

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen gevoeliger zijn aan MDMA (de actieve stof in xtc-tabletten) dan mannen. Ze hebben bijgevolg ook meer last van de neveneffecten van xtc, zoals tandenknarsen, droge mond, geen eetlust, duizeligheid, misselijkheid, tintelend gevoel, warmteopwellingen, afgenomen evenwichtsgevoel,…

Bovendien zouden ze bij het gebruik van xtc een hoger risico lopen op hersenbeschadiging en geheugenproblemen dan mannen.

Gokken

Gokverslaving is overwegend een mannenzaak. Dat valt sociaal te verklaren: vrouwen zullen minder snel op hun eentje een casino of speelhal binnenstappen, sommige kunnen minder geld besteden, …

Maar er is een inhaalbeweging bezig. Omdat vrouwen vaker ‘eenzame speelsters’ zijn die gokken om problemen te vergeten, komen ze twee keer sneller dan mannen in de problemen met gokken. Mannen spelen meer voor de kick dan om problemen te vergeten.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden