Wil je degelijk werk maken van je schoolopdracht, dan komen cijfers al snel van pas. Gebruiken Vlaamse jongeren veel drugs of medicijnen? En hoe zit het met het alcoholgebruik in Vlaanderen, België en Europa? Hoeveel mensen hebben een gokprobleem? Ontdek de cijfers.

Recentste cijfers over alcohol, illegale drugs, gokken en medicijnen

Meten hoeveel er gedronken, geslikt, gesnoven, gespoten wordt, is niet gemakkelijk. Zeker als het gaat om iets illegaals gaat of om het meten van (verslavings-)problemen. Gelukkig zit De Druglijn dankzij VAD (het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs) kort bij de bron.

VAD bundelt jaarlijks welke cijfers er gepubliceerd worden. Soms duurt het jaren voor een onderzoek over een bepaald thema nieuwe cijfers aanlevert. Maar je kan er van uit dat de cijfers die je hier vindt de bij meest recent beschikbare zijn.

Check de cijfers per onderwerp:

Meer feiten en cijfers nodig?

Wie er niet genoeg van krijgt, kan ook een duik nemen in een aantal nationale en internationale rapporten:

Jaarverslag 2019

Wil je meer weten over de 7.500 vragen die De Druglijn in 2019 kreeg? Of over het gebruik van haar online aanbod? Krijgt De Druglijn veel vragen van ouders? Wie maakt vooral gebruik van de chat? Gaan de vragen vooral over illegale drugs? Of ook over alcohol, gokken, gamen en medicatie?
Het jaarverslag vertelt je wie contact neemt en met welke vragen.