Hoeveel alcohol drinken Vlaamse jongeren?
Onderzoek uit 2021 – 2022 toont aan dat 53,5% van de leerlingen in het secundair onderwijs het jaar voordien alcohol dronk. Het aantal scholieren dat regelmatig alcohol dronk is lichtjes gestegen naar 14,3%.
Er zijn grote verschillen in alcoholgebruik naargelang de leeftijd van de scholieren. Terwijl drie op de tien 12-14-jarigen ooit al eens alcohol heeft gedronken (29,7%), is dat bij de 15-16-jarigen al ruim zeven op de tien (71,7%). Bij de 17-18-jarigen heeft 82,6% ooit alcohol gedronken (dus ook één op de zes nog niet).
Opvallend is dat de genderkloof zich aan het dichten is. Het verschil tussen jongens en meisjes die ooit gedronken heeft is miniem of onbestaande. De beginleeftijd voor het drinken van alcohol ligt bij jongens (14,7 jaar) en meisjes (14,6 jaar) bijna even hoog.
92,5% van de studenten in het hoger onderwijs in Vlaanderen zei in 2021 dat ze ooit alcohol dronken, dit cijfer ligt iets lager dan de laatste jaren. Een groot deel van deze studenten dronken ook het afgelopen jaar alcohol (84,9%). Meer dan de helft van de studenten dronk tijdens de lesperiodes occasioneel (minder dan 1 keer per week) sterkedranken (59,4%) of wijn (52,2%). Tijdens de blok- en examenperiodes zegt ongeveer de helft (52,9%) van de studenten dat ze niet drinken.
Onderzoek in het Vlaamse uitgaansleven uit 2021 toont aan dat bijna een kwart van de studenten (24,7%) maandelijks of frequenter aan bingedrinken doet. 18,6% van de studenten gaf ook aan maandelijks of frequenter aan indrinken te doen en 28,6% speelde minstens één keer per maand een drinkspelletje. Mannelijke studenten drinken opmerkelijk meer. Zowel voor indrinken, bingedrinken als het spelen van drinkspelletjes ligt de prevalentie en de frequentie hoger bij mannen dan bij vrouwen.
Ongeveer een derde van de studenten (34,9%) koos voornamelijk voor een uitgaansgelegenheid als drinkgelegenheid. In het onderzoek van 2021 zien we dat de meerderheid (76,0%) nooit alleen alcohol drinkt. Een belangrijke kanttekening bij deze resultaten is dat op het moment van de bevraging de horeca en de cultuursector al geruime tijd gesloten waren omwille van de coronapandemie.