Nieuwe psychoactieve stoffen is een verzamelnaam voor een groep van nieuwe drugs, die vaak ook benoemd worden als 'legal highs' of 'research chemicals' en waarvoor vroeger ook wel eens de termen 'designer drugs' of 'smartdrugs' opdoken.

Het gaat om een heel gamma aan stoffen die meestal de effecten van bekende illegale drugs proberen te imiteren. Ze zijn meestal synthetisch maar kunnen ook plantaardig zijn. Hun chemische structuur verschilt licht van die van klassieke drugs. Daarom worden ze vaak op de drugmarkt gebracht om de wet te omzeilen. Vandaar de term 'legal high'. Toch is de samenstelling van verkochte NPS niet altijd duidelijk. De effecten dus evenmin. De wet wordt ook voortdurend aangepast om deze stoffen alsnog te verbieden.

Omdat NPS nog niet of nog niet lang als drug gebruikt worden, is er weinig onderzoek naar de mogelijke risico's. Wie ze gebruikt, speelt vaak zelf voor proefkonijn. Zeker de risico's op lange termijn zijn onbekend.

De handel in NPS gebeurt vaak via het internet. Veel NPS blijven obscuur.

Mephedrone en 2-CB kenden in de voorbije jaren wel een zekere populariteit.

Mephedrone

Mephedrone is een drug die rond 2009 opdook in het buitenland en in de jaren nadien ook wel eens opdook in het Belgische partycircuit. Zoals veel NPS werd mephedrone zogezegd verkocht voor wetenschappelijke doeleinden en niet voor menselijke consumptie. Het werd te koop aangeboden onder het mom van plantenvoeding, maar bijvoorbeeld ook als badzout. Hoewel er 'not for human consumption' op de verpakking vermeld stond, werd dit product wel degelijk verkocht als roesmiddel.

Wetenschappelijke gegevens zijn slechts beperkt voorhanden. De informatie is grotendeels afkomstig van mensen die mephedrone gebruiken en moet dus met de nodige voorzichtigheid worden behandeld.

Mephedrone (of 4-Methylmethcathinone) is een synthetisch oppeppend en bewustzijnsveranderend middel. Chemisch is het product vergelijkbaar met methcathinone en behoort het dus tot de groep van de cathinones.

Mephedrone werd verkocht als een wit poeder of als capsules. Het poeder wordt gesnoven of in een 'bommetje' (poeder in sigarettenblaadje) of capsule ingeslikt.

Meest bekende straatnamen in het Verenigd Koninkrijk waren: 4-MMC, Meow/meow of miaow/miaow, Rush, Meph, sub coca.

2C-B

2C-B (of 2,5-dimethoxy-4-bromophenlethylamine) is een synthetisch oppeppend en bewustzijnsveranderend middel. Afhankelijk van de dosis worden de effecten vaak omschreven als vergelijkbaar met die van xtc of lsd. Chemisch is het product vergelijkbaar met mescaline (een hallucinogene stof die aanwezig is in de peyotecactus).

2C-B wordt vaak verkocht in de vorm van pillen die eruitzien als xtc-tabletten (en daar dan ook mee verward worden). 2C-B komt ook voor als wit poeder of in capsules en het wordt soms ook verkocht onder de naam Nexus, Venus of Bromo-Mescaline.

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Folder over de risico's van het combineren van illegale drugs met elkaar of met alcohol.