Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Alcohol, drugs en opvoeden » Experimenteren en opgroeien

Experimenteren en opgroeien

Was je tiener eens dronken, of experimenteert hij of zij met cannabis? Reageer dan niet overhaast. Experimenteren hoort bij het opgroeien en hoeft niet altijd te verontrusten. Maar het vraagt het wel om duidelijke grenzen.

Hoe riskant experimenteren met alcohol of drugs is, hangt van verschillende factoren af. Niet alleen de hoeveelheid die gedronken wordt of de eigenschappen van de drug zijn van belang, ook de omstandigheden en de persoonlijkheid van je zoon of dochter spelen mee.

Als je kind bijvoorbeeld erg impulsief of beïnvloedbaar is, of als hij of zij slecht in zijn vel zit, dan is het gebruiken van alcohol of drugs een pak riskanter dan bij iemand die sterk in zijn of haar schoenen staat.

Hou dus rekening met wie je kind is en hoe het zich voelt. Tracht zicht te krijgen op de betekenis die het experimenteren voor je kind heeft. Is het een manier om contact te leggen of om te gaan met groepsdruk?

Vorige zomer gingen de poppen aan het dansen. Mijn vrouw vond een zakje weed op Laurens’ kamer. De grond zakte onder onze voeten weg.

Frank (48 jaar)

Mijn zoon was wat in de wind, maar gelukkig niet misselijk of vervelend. Ik wil de volgende keer toch afspraken maken over dat drinken.

Dorine (37 jaar)

Ik wil echt niet dat mijn drie jongens met joints ofzo beginnen experimenteren. Het is toch logisch dat je dat als ouder niet wil?

Ilse (41 jaar)

Praten met je kind

Je kind opvoeden over alcohol, cannabis en drugs, begint met er samen over te praten. Maar hoe begin je aan zo’n gesprek?

In de praktijk

Hoe ga je zelf om met alcohol en andere drugs? En hoe wil je dat je kind reageert wanneer het ermee in aanraking komt?

Mijn kind experimenteert

Hoe ga je als ouder om met een zoon of dochter die experimenteert met alcohol of drugs?