Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Tieners, alcohol en drugs » Wat met alcohol op een Sweet 16 verjaardagsfeest?

Wat met alcohol op een Sweet Sixteen verjaardagsfeest?

De 16e verjaardag van je kind is een speciale gelegenheid. Dat moet uiteraard gevierd worden! Maar alcohol hoeft daar niet bij te horen. Als ouder bied je best geen alcohol aan aan je minderjarige kind. Ook niet om ergens mee naartoe te nemen, en ook niet bij het organiseren van een feestje thuis.

Hoe ga je Sweet Sixteen vieren?

Super dat je op deze mijlpaal je kind in de bloemetjes wil zetten! Je kan je daarbij wel eerst afvragen of dat vieren van de 16de verjaardag in de vorm van een feestje moet zijn. Er zijn ook andere concepten te bedenken, waar alcohol vanzelf minder een plek in heeft. Je kan bijvoorbeeld ook een activiteit gaan doen, binnens- of buitenshuis?

Ben je te weten gekomen dat er in de vriendengroep van je kind al behoorlijk gedronken wordt? Of zit je als ouder op een andere golflengte wat betreft alcohol dan de ouders van de vrienden van je kind? Dan is het zeker een goed idee om voor een ander type activiteit te gaan. Zo omzeil je het vraagstuk.

Feest! Waar hou je als ouder rekening mee?

Organiseren jullie toch een feestje? Door als ouder geen alcohol te voorzien tijdens de Sweet 16 van je kind, geef je een duidelijk signaal. ‘Wat ons betreft wordt er geen alcohol gedronken’.

Pick your battles: je kan streng zijn over alcoholgebruik, maar dan op andere zaken wat meer speling laten. Laat je kind bijvoorbeeld mee beslissen in het organiseren: welke hapjes, welk thema, locatie, uur, aantal gasten, enzovoort.

Wat als je toch alcohol schenkt?

Vind je het te moeilijk om alcohol helemaal van het feest te bannen? Dan nog kan je het bijvoorbeeld beperken tot 1 consumptie per persoon (en uiteraard niet voor -16-jarigen).

Wat als de jongeren zelf alcohol voorzien?

Er is een reële kans dat, ook als je het zelf niet voorziet, de jongeren die alcohol willen drinken, toch alcohol zullen drinken. Bijvoorbeeld door in te drinken op voorhand of stiekem iets binnen te smokkelen.

Het is belangrijk op voorhand na te denken over hoe je omgaat met jongeren die drinken tijdens het feest, of vooraf al gedronken blijken te hebben. Of wat je doet als ze onder invloed vervelend gedrag stellen. Als je al met je eigen kind duidelijke afspraken kunt maken waar hij of zij achter staat, is dat veel waard.

Je kan echter niet van je kind verwachten dat hij of zij het alcoholgebruik van de vrienden in het oog houdt. Ook er iets van zeggen, is niet zo’n evidente job. Je bent dus als ouder best aanwezig op het feestje. Niet heel prominent natuurlijk, maar toch zichtbaar genoeg, zodat jongeren het weten. Afhankelijk van de grootte van het feestje, kan je ook andere ouders van gasten uitnodigen om mee het feest in goede banen te leiden. Laat hen bijvoorbeeld rondgaan met drankjes en hapjes.

In de uitnodiging communiceer je best al naar de gasten of er al dan niet alcohol aanwezig zal zijn, of alcohol als geschenk is toegelaten, en of er supervisie is door volwassenen.

Ook wat betreft andere drugs, is het belangrijk een oogje in het zeil te houden. Weet dat het kan dat jongeren stiekem een joint doorgeven. Je kan je voorbereiden door na te denken hoe je daar eventueel op zal reageren, en wat je doet als problemen opduiken als gevolg van gebruik.

Op één lijn met andere ouders

Één van de belangrijkste zaken in de aanloop naar een Sweet 16 is het contact en overleg met andere ouders. Als ouders van een vriendengroep dezelfde lijn aanhouden, maakt het dat natuurlijk eenvoudiger. Tieners komen vaak af met argumenten als ‘de rest van de wereld mag dit wel’. Door andere ouders daarin te horen, kan je dat argument meteen nagaan. Wissel ervaringen uit. Zowel met ouders die al een Sweet 16 achter de rug hebben, als ouders die nog in de aanloop ernaar zitten en waarschijnlijk dezelfde vragen hebben. Dat werkt versterkend en zo heb je niet het gevoel er alleen voor te staan.

De ouders van de andere uitgenodigde tieners hebben misschien ook vragen of bedenkingen. Zouden zij hun kind toelaten te komen als ze jou niet goed kennen, en weten dat op een Sweet 16 vaak alcohol aanwezig is? Vermeld daarom op de uitnodiging eventueel jullie contactgegevens.

Heeft je kind schrik dat er vrienden gaan afhaken als je geen alcohol schenkt? “Want de anderen mogen dat allemaal wel.” Ga dan het gesprek aan: Over hoeveel vrienden gaat het? En over welke vrienden?

Inkleding doet ook al veel. Denk aan alcoholvrije drankjes of mooi uitziende alcoholvrije cocktails in feestelijke glazen op een plateau aan de ingang. Verzin een feestje dat zo leuk is dat alcohol niet nodig is, en misschien volgen de rest van de vrienden daarna.

Praten met je kind

Je kind opvoeden over alcohol, cannabis en andere drugs, begint met er samen over te praten. Maar hoe begin je aan zo’n gesprek?

Grenzen stellen

Welke grenzen stel je aan je kind? En hoe kan je ze opvolgen? Hoe ga je zelf om met alcohol en andere drugs?

Mijn kind experimenteert

Hoe ga je als ouder om met een zoon of dochter die experimenteert met alcohol of drugs?