Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Alcohol, drugs en opvoeden » Het goede voorbeeld

Het goede voorbeeld

Geef het goede voorbeeld aan je tieners, en drink bijvoorbeeld zelf met mate. Maar hoe pak je dat aan? En hoe praat je over je eigen gebruik?

Kinderen en jongeren nemen onbewust gedragingen en meningen van hun ouders over. Daarom is het belangrijk om zelf bewust om te gaan met het gebruik van alcohol en drugs in het bijzijn van je kinderen. Als ouder sta je model.

Wat als ik zelf wel eens alcohol of drugs gebruik?

Praat over jouw alcoholgebruik en wees eerlijk over de voor- en nadelen. Leg aan je kind uit waarom je alcohol drinkt en waarom je toch niet wil dat hij of zij daarmee begint. Stel duidelijke grenzen: drink geen alcohol onder de 18 jaar.

Ook ouders die zelf blowen, kunnen hun kinderen dat verbieden. Cannabis is net zoals alcohol extra schadelijk voor jonge hersenen. Daarbij is cannabis een illegaal product. Let trouwens op voor de redenering ‘wat ik vroeger deed, zal voor mijn kind ook wel geen kwaad kunnen’. Het kan zijn dat je kind gevoeliger is dan jij voor de risico’s, en bovendien is cannabis vandaag de dag niet meer hetzelfde als vroeger.

Het is belangrijk om als ouders open en eerlijk te zijn over het eigen gebruik. Op die manier zijn de kinderen eerder geneigd om hun advies aan te nemen én om zelf eerlijk te zijn tegen hun ouders.

Praten met je kind

Je kind opvoeden over alcohol, cannabis en drugs, begint met er samen over te praten. Maar hoe begin je aan zo’n gesprek?

In de praktijk

Hoe ga je zelf om met alcohol en andere drugs? En hoe wil je dat je kind reageert wanneer het ermee in aanraking komt?

Mijn kind experimenteert

Hoe ga je als ouder om met een zoon of dochter die experimenteert met alcohol of drugs?

Brochures voor ouders van tieners