Onthou dat je je broer of zus niet kan 'fixen'. Alleen hij/zij zelf kan beslissen te minderen of te stoppen met gebruik. Soms wil hij of zij je hulp niet.

Wanneer je broer of zus nog niet klaar is om hulp toe te laten, focus dan op de zorg voor jezelf en voor de anderen in je omgeving. Besef dat herstel tijd nodig heeft en dat iemand vaak verschillende pogingen moet doen voor hij/zij kan stoppen of minderen. Kleine stapjes zijn al een positief teken.

Heb je het gevoel alleen te staan met je zorgen over je broer of zus, dan kan je overwegen om te gaan praten met je ouders.

Het gevoel niets te kunnen doen

In sommige situaties kan je niet echt helpen. Het beste dat je dan kan doen, is je eigen leven op de eerste plaats zetten. Zorg ervoor dat je niet geïsoleerd raakt. Richt je blik op andere activiteiten en contacten. Zo zorg je ervoor dat je niet verstrikt raakt in alle tegenstrijdige gevoelens die bij deze situatie horen.

Op momenten dat het teveel wordt, mag je heel duidelijk je eigen grenzen aangeven. Dat staat niet gelijk aan je broer of zus aan zijn/haar lot overlaten. In sommige gevallen kan je iemand alleen maar helpen door (tijdelijk) wat afstand te nemen. Niemand is ermee gebaat als jij je slecht voelt door alle zorgen, problemen en verdriet. Weet dat je ook voor jezelf hulp kan zoeken.

Cannabis. De meest gestelde vragen

Folder over cannabis