Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Veelgestelde vragen naasten » Welke soorten hulp bestaan er bij alcohol- of drugproblemen?

Welke soorten hulp bestaan er bij alcohol- of drugproblemen?

Wanneer iemand verslaafd is of een probleem heeft met alcohol of drugs (of medicatie, gokken, …) zijn er verschillende vormen van hulp mogelijk.

Welke soort hulp aangewezen is, hangt af van heel wat factoren. Onder andere:

  • Hoe zwaar is het probleem?
    Het hoeft daarbij niet om alcoholisme of een andere vorm van verslaving te gaan. Zodra iemand een probleem ervaart, kan die persoon hulp zoeken.
  • Wat ziet de persoon in kwestie zelf zitten? In welke hulp gelooft hij of zij?
  • Om welke drug gaat het?
  • Wat is de situatie van de persoon? (Bijvoorbeeld heeft iemand een dak boven het hoofd, of steun in de eigen omgeving,…)

Meestal wordt – voor de begeleiding start – in een eerste, verkennend gesprek bekeken welke vorm van hulp het meeste kans op slagen biedt.

De verschillende vormen van hulp

Huisarts

Ook met vragen of problemen rond alcohol en andere drugs kan je bij je huisarts terecht.

Sommige mensen vinden dit moeilijk omdat de huisarts hen goed kent. Maar dat kan ook net een voordeel zijn. Bovendien heeft een huisarts medisch beroepsgeheim.

Zelfhulp

Er bestaan verschillende groepen van mensen die zelf een afhankelijkheid- of gokprobleem hebben gehad en wekelijks in groep samenkomen om elkaar steun te bieden. De Anonieme Alcoholisten is de bekendste zelfhulpgroep, maar zeker niet de enige. Zo is er bijvoorbeeld ook SOS Nuchterheid.

Hulp en zelfhulp via het internet

Hierbij gaat het zowel om online zelfhulpprogramma’s (waarbij de persoon zelf aan de slag gaat zonder tussenkomst van een hulpverlener) als om online begeleiding (waarbij er regelmatig contact is met een hulpverlener via e-mail of chat).

In Vlaanderen kan men hiervoor terecht bij De Druglijn. We bieden naast verschillende online zelftesten ook een online zelfhulpprogramma voor cannabis- en cocaïnegebruik. Onlinehulp wordt ook geboden door CannabishulpAlcoholhulpDrughulp (online zelfhulp en begeleiding) en Gokhulp (online zelfhulp).

Ambulante begeleiding (op gesprek gaan)

Ambulant betekent dat men niet wordt opgenomen, maar een vaste begeleider of therapeut heeft in het centrum waar men regelmatig op gesprek gaat. In sommige van die centra kan ook een verslavingsarts geraadpleegd worden.

Wanneer deze begeleiding niet intensief genoeg is, bieden bepaalde centra ook dagprogramma’s aan. Daarbij volgt men in groep een bepaald programma tijdens bijvoorbeeld enkele (halve) dagen per week.

Residentiële begeleiding (opname)

Is er een intensievere begeleiding nodig, dan kan iemand zich ook laten opnemen. Dan werkt men gedurende enkele weken tot maanden (of langer) elke dag aan het drugprobleem, zowel individueel als in groep. Naast therapie gericht op het druggebruik zijn er meestal nog andere activiteiten, zoals sport of creatieve therapie.

Wanneer de opname stopt, is er nog een tijdlang nazorg mogelijk in het centrum eer iemand weer helemaal op eigen benen staat.

Juridisch advies

Bij de juridische eerstelijnsbijstand kan je terecht voor een gratis eerste oriënterend juridisch advies.

De bijstand wordt geboden op verschillende locaties en verschillende momenten, dus je kijkt best eerst even online waar je op welk moment terecht kan in jouw buurt. Meestal worden de permanenties georganiseerd in Justitiehuizen, rechtbanken of OCMW’s. Het advies wordt gegeven door een advocaat. Het gaat enkel om informatie en advies, je kan hier niet terecht voor onderzoek en behandeling van je dossier, advies in een ingewikkelde zaak of langdurige gesprekken.

De Druglijn beschikt over een uitgebreid bestand van hulpverleningscentra, niet alleen voor hulp aan mensen die gebruiken, maar ook voor ouders, partners en andere familieleden. En dat zowel voor zelfhulp als voor ambulante en residentiële hulp.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden

Brochures

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.