Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Broers en zussen » Signalen en vermoedens

Signalen en vermoedens

Vaststellen of je broer of zus een probleem heeft met drugs of alcohol, is niet eenvoudig. Zeker niet als hij of zij maar af en toe gebruikt. Bovendien staat gebruik niet automatisch gelijk aan afhankelijkheid.

Je hebt vermoedens

Je bent niet altijd perfect op de hoogte van wat er gaande is in het leven van je broer of zus. Misschien voel je dat er iets gaande is, maar weet je het niet zeker. Dat kan: in veel gezinnen wordt er niet openlijk gesproken over problemen met alcohol of drugs. Tegelijkertijd wil je je ook niet nodeloos zorgen maken of zaken erger maken dan ze zijn.

Probeer eerst met je gezinsleden te praten. Vraag hen wat er aan de hand is. Leg uit dat je je zorgen maakt en dat je graag wilt weten of dat terecht is.

Hoe ga je het gesprek met je broer of zus best aan?

Signalen

Misschien kan je niet onmiddellijk terecht bij je ouders of broer of zus om te vragen wat er aan de hand is. Het kan ook zijn dat jij de eerste in het gezin bent die deze zorgen of vermoedens heeft. En dan wil je je broer of zus ook niet onterecht beschuldigen.

Op deze signalen kan je letten. Je broer of zus…

  • …is niet meer geïnteresseerd in vroegere hobby’s. Vroeger kon hij of zij geen training, bijeenkomst of activiteit missen, nu laat het hem of haar koud.
  • …heeft steeds minder aandacht voor de mensen uit zijn of haar omgeving die niet gebruiken (jij, familie, vrienden). Je broer of zus trekt meestal of uitsluitend nog op met kameraden die ook drinken, cannabis roken of andere drugs gebruiken.
  • …gaat onder invloed naar de les of naar het werk. De prestaties op school of op het werk gaan achteruit.
  • …raakt in de problemen met de politie of het gerecht.
  • …geeft veel geld uit, maakt schulden en komt financieel in de problemen. Hij of zij vraagt je om geld, of steelt van jou of je ouders.
  • …lijkt plots veel minder behoefte aan slaap te hebben, of eet minder.

Als broer of zus merk je vaak het verschil tussen de periode waarin er van drugs nog geen sprake was, en de periode waarin drugs de relatie begon te vertroebelen. Ervoor was er meer vertrouwen, gedeelde interesses, samen dingen doen, bescherming of steun. Erna is daar soms niet veel meer van te merken.

Verslaafd? Afhankelijk?

Een alcohol- of drugprobleem ontwikkelt zich meestal geleidelijk aan. Iemand is niet van vandaag op morgen afhankelijk. Stap voor stap komt het middel meer en meer centraal te staan in het leven van je broer of zus. Tot uiteindelijk alles op de tweede plaats komt te staan, na geld en drugs scoren. Je brengt minder tijd samen door. Je doet minder samen. Je broer of zus lijkt minder en minder betrokken bij het gezin. Veel mensen beschrijven hun broer of zus die afhankelijk is daarom meestal als egoïstisch en zonder enig plichtsbesef.

Je broer of zus gebruikt

Alcohol, cannabis, cocaïne of nog iets anders: je weet of vermoedt dat je broer of zus gebruikt.

Helpen

Het belangrijkste is dat je blijft investeren in de relatie met je broer of zus, maar ook in de relatie met de rest van je gezin.

Als praten niet lukt

Jij kan je broer of zus niet ‘fixen’. Als hij of zij nog niet klaar is om er iets aan te doen, focus dan op jezelf en de andere familieleden.

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.