Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Veelgestelde vragen naasten » Waar kan ik terecht voor juridisch advies?

Waar kan ik terecht voor juridisch advies?

Soms heb je nood aan juridisch advies of zit je met vragen waar alleen een jurist of advocaat antwoord op weet. In zo’n gevallen kan je terecht bij deze diensten.

Juridische eerstelijnsbijstand

Via deze pagina op de website advocaat.be

Hier kan je terecht voor een gratis eerste oriënterend juridisch advies.

De bijstand wordt geboden op verschillende locaties en verschillende momenten, dus je kijkt best eerst even online waar je op welk moment terecht kan in jouw buurt. Meestal worden de permanenties georganiseerd in Justitiehuizen, rechtbanken of OCMW’s.

Het advies wordt gegeven door een advocaat. Het gaat enkel om informatie en advies, je kan hier niet terecht voor onderzoek en behandeling van je dossier, advies in een ingewikkelde zaak of langdurige gesprekken.

Juridische tweedelijnsbijstand

Via deze pagina op de website advocaat.be

Dit zijn de vroegere pro deo advocaten.

Het bureau voor Juridische Bijstand stelt een advocaat aan voor een persoon met een beperkt inkomen. Deze aanstelling kan gebeuren voor een uitgebreid juridisch advies of voor een procedure voor de rechtbank.

De Wetswinkel

Via de website wetswinkel.be

De Wetswinkel helpt bij alle soorten juridische problemen. Zij geven steeds een eerste algemeen en oriënterend advies. Indien een probleem te complex is of te technisch, zal het advies worden nagezonden (zo nodig wordt verwezen naar een bevoegde dienst). Alle adviezen worden verstrekt door beroepsjuristen. Juridisch advies wordt enkel verstrekt tijdens een persoonlijk bezoek.

Een consultatie kost € 15.

Justitiehuizen

Via de website Vlaanderen.be

Hier wordt vaak de Juridische eerstelijnsbijstand aangeboden, maar daarnaast zijn deze diensten ook bezig met slachtofferbegeleiding en het opvolgen van bijvoorbeeld alternatieve straffen.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden

Brochures

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.