Volgende tips helpen je om je bewuster te worden van je gebruik en om beter voorbereid te zijn. Zo verhoog je je kansen op succes.

Hou een dagboek bij

Breng je gebruik in kaart met een dagboek. Noteer telkens wanneer je alcohol, drugs of pillen gebruikt, gokt of gamet. Schrijf alles op:

 • In welke situatie was het?
 • Wat dacht en voelde je?
 • Bij wie was je?
 • Wat gebeurde er?

Na verloop van tijd ontdek je zo welke situaties lastig zullen zijn als je wil afbouwen of stoppen, en waarom. Hiermee kan je dan aan de slag gaan. Je kan bijvoorbeeld merken dat je gebruikt wanneer je gestresseerd bent. Dan komt het erop aan andere manieren te zoeken om met die stress om te gaan.

Online zelfhulp

Anoniem en gratis werken aan je gebruik, waar en wanneer je wil?

Stel haalbare doelen en maak duidelijke afspraken

Ga je volledig stoppen? Of wil je minderen? Hoeveel en hoe vaak wil je dan nog gebruiken? Op welke dagen wil je helemaal niets gebruiken? Maak deze afspraken heel concreet. Vage beloften worden toch maar uitgesteld tot morgen, tot volgende week, …

Wees realistisch en leg de lat niet te hoog. Bereid je voor op een weg met ups en downs. Stoppen vraagt vaak meer tijd dan verwacht. Gun jezelf die tijd. Wees eerlijk, zowel met jezelf als met je omgeving. Durf bij tegenslagen toegeven dat het niet altijd even vlot gaat.

Soms merk je na een tijdje dat je je doel of afspraken moet bijstellen. Ze bleken niet haalbaar. Of de situatie is ondertussen veranderd. Of je kijkt ondertussen zelf anders tegen de dingen aan. Dat betekent niet dat je moet opgeven. Het is vooral een kwestie van realistisch blijven.

Werk aan meer inzicht en aan je motivatie

Motivatie speelt een grote rol. Slaat de twijfel toe? Verscherp je focus en zet vier lijstjes op papier:

 • Wat zijn de voordelen van je gebruik?
  Bijvoorbeeld: makkelijker contact leggen, erbij horen, je zelfzeker en energiek voelen, ontspannen, makkelijker in slaap vallen, gewicht verliezen, …
 • Wat zijn de nadelen van het stoppen?
  Bijvoorbeeld: ontwenningsverschijnselen, de confrontatie met vrienden die gebruiken, moeilijker in slaap vallen, …
 • Wat zijn de nadelen van je gebruik?
  Bijvoorbeeld: je nadien down en loom voelen, gezondheidsklachten, ruzies, problemen op school of op het werk, in geldnood raken, …
 • Wat zijn de voordelen van het stoppen?
  Bijvoorbeeld: je fitter voelen, beter kunnen studeren of werken, meer geld voor andere dingen, geen ruzie meer, …

Met deze voor- en nadelen maak je een balans op. In de eerste twee lijsten vind je dingen waar je het moeilijk mee zal hebben, terwijl lijst drie en vier motiveren om te stoppen of te minderen. Vaak is het geen zwart-witverhaal, maar een kwestie van overwegen, van wikken en wegen. Het is normaal dat je je de ene dag meer gemotiveerd voelt dan de andere.

Zoek alternatieven

Bekijk nog eens je lijst met voordelen van gebruik. Welke dingen ga je het meest missen als je mindert of stopt? Probeer hier alternatieven voor te zoeken. Dingen die jou een positief gevoel bezorgen. Activiteiten die eventueel bepaalde functies die de drank of drug had (troosten, vieren, kalmeren, …), kunnen overnemen.

Bijvoorbeeld:

 • Sporten helpt om gewicht te verliezen of te ontspannen. En misschien leer je er nog nieuwe vrienden mee kennen ook.
 • Zijn er in je kennissenkring nog mensen die niet gebruiken? Je kan wat meer tijd met hen doorbrengen.

Meer controle krijgen over je gebruik gaat niet van vandaag op morgen. De ‘goesting’ (of ‘craving’) om opnieuw te gebruiken, zal regelmatig de kop op steken. Hoe ga je daarmee om?

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken gaat zelden zonder slag of stoot. Het is een verhaal van wisselend succes, tegenslagen en overwinningen. Deze folder biedt basisadvies en houvast.

Hulp nodig?

Contacteer ons voor een babbel of een adres in je buurt waar je terecht kan.

Mijn maten zeiden altijd dat cannabis niet verslavend is. Zelf was ik daar ook helemaal van overtuigd. Ik stop wanneer ik wil, dacht ik. Mooi niet: cannabis is veel verslavender dan ik dacht.

'Björn' (20 jaar)

Lees meer