Te veel alcohol kan na verloop van tijd allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Er zijn er heel wat die het gevolg kunnen zijn van alcohol:

  • Lichamelijke klachten: leverklachten, overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, maag- en darmproblemen of bepaalde kankers.
  • Alcohol schaadt ook de hersenen en het zenuwstelsel. Dit kan leiden tot depressieve klachten, angsten, slaapproblemen.
  • Ook problemen op vlak van seksualiteit, geheugen, concentratie of evenwicht kunnen verband houden met een hoog alcoholgebruik.

Er zijn dus redenen genoeg om verstandig met alcohol om te gaan. Maar staar je niet blind op het af en toe moeten inleveren op het genot van een glas. Je zal merken dat minder drinken ook positieve effecten voor je heeft.

Positieve effecten

Of je het doet om latere problemen te voorkomen of omwille van gezondheidsklachten die je al hebt, je zal snel merken dat minder alcohol heel wat voordelen oplevert:

  • Je gezondheid gaat erop vooruit. Je conditie verbetert, je voelt je energieker. Je zit beter in je vel en je ziet er ook beter uit. Je kan je beter concentreren en je geheugen gaat erop vooruit.
  • Je slaapkwaliteit verbetert. Je bent beter uitgerust. Je voelt je helder en fris bij het opstaan.
  • Alcoholische dranken zijn dikmakers. Minder drinken maakt het gemakkelijker om je gewicht onder controle te krijgen.
  • Als je medicatie neemt, ervaar je minder bijwerkingen.
  • Ook op sociaal vlak gaat het vaak beter met minder alcohol. Met een glas op komt het al sneller tot spanningen, meningsverschillen, ruzies of conflicten. Soms is alcohol gewoon een spelbreker wanneer je in gezelschap bent. Minder drinken komt de sfeer in zo'n situaties alleen maar ten goede.

Maar hoe pak je dat dan aan, een glaasje minder?

Langer gezond genieten - Minder alcohol kan daartoe bijdragen

Deze folder informeert oudere volwassenen over de effecten van alcohol op een veranderend lichaam. Je vindt er informatie over de voordelen van minder alcohol, de cocktail van alcohol en medicijnen, tips om te minderen, en veel meer.