Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Tips en Advies » 55+ en alcohol » Tips om te minderen

Tips om te minderen

Het is nooit te laat om je drinkgewoonten aan te passen. Zelfs een kleine aanpassing kan al een grote impact hebben op je gezondheid.

Deze tips kunnen helpen

  • Drink je graag een glaasje alcohol als je op stap gaat? Wissel dan af: na elk alcoholisch drankje volgt een alcoholvrij. Drink niet als je met de wagen op stap bent.
  • Bij veel activiteiten komt alcohol kijken (een etentje, een terrasje, een receptie, op vakantie, …). Zorg voor activiteiten waar alcohol niet de rode draad hoeft te zijn. Doe bijvoorbeeld een natuurwandeling, een sportieve uitdaging, een cursus of workshop, een bioscoopavondje, … Stel je ook af en toe de vraag: moet er wel na elke activiteit een glas alcohol zijn?
  • Drink je regelmatig thuis een glas? Dan kan het helpen om minder grote hoeveelheden alcohol in huis te halen. Je kan er ook af en toe voor zorgen dat er geen alcohol in huis is.
  • Experimenteer! Ga op zoek naar receptjes en maak eens een lekkere ‘mocktail’ (een alcoholvrije cocktail). Of ontdek de smaak van onbekende niet-alcoholische dranken die je in de winkels vindt. Zorg dat je iets lekkers alcoholvrij in huis hebt.

Dring niet aan

Sommige mensen kiezen om alcohol volledig achterwege te laten. Uit noodzaak of als bewuste keuze. Respecteer dat. Dring niet aan als je gasten of gezelschap liever geen alcohol drinken.

Gaat het voor jou niet zo gemakkelijk om te minderen? Dan vind je hier meer tips.

Je kan ook steeds anoniem contact met ons nemen. De Druglijn kan je helpen bij het zoeken naar hulp.

Ouder worden en alcohol

Naarmate je ouder wordt, verandert er heel wat in je leven. Je kan daardoor minder goed tegen alcohol.

Toenemende risico’s

Alcohol kan een grote invloed hebben op je gezondheid, op de werking van je medicatie en op je levenskwaliteit.

Een glaasje minder

Sommige ouderdomskwaaltjes kunnen verminderen of zelfs verdwijnen door wat minder alcohol te drinken.

Een folder over alcohol voor 55-plussers