Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken
Taakwijzer

Stap 1: Kies je onderwerp

Een goed werkstuk begint bij het afbakenen van een onderwerp. Er zijn verschillende mogelijkheden (die je ook kan combineren). Denk vooraf rustig na over volgende aandachtspunten.

  • Het helpt om je onderwerp in een vraag te gieten en daar vervolgens het antwoord op te zoeken. Maak er een ‘open’ vraag van. Dat is een vraag die je niet simpelweg met ja of neen kan beantwoorden, maar die begint met een woord zoals wat, waarom, wie, hoe, …
  • De DrugLijn hoort vaak van scholieren dat ze een werk over ‘drugs’ willen maken. Maar waarover wil je het dan concreet hebben? Over de werking van drugs, druggebruik, verslaving, hulpverlening, preventie,…?
  • Let erop dat je je onderwerp niet te ruim of te vaag kiest. Soms is het goed om slechts een deel te bespreken van het onderwerp dat je eerst in gedachten had. Probeer daarom je hoofdvraag op te splitsen in verschillende deelvragen. Zo heb je dan meteen de verschillende hoofdstukken of onderdelen van je opdracht.
  • Soms lijkt een onderwerp vanzelfsprekend, maar is het dat niet. Heel dramatische, afschrikwekkende of sensationele verhalen klinken misschien boeiend, maar brengen weinig bij. Een genuanceerd verhaal waarin je de voor- en de nadelen toelicht maakt vaak meer indruk op termijn dan wanneer je dingen idealiseert of net heel negatief afschildert. Hou er ook rekening mee dat mensen in je publiek zelf dingen meegemaakt kunnen hebben, zoals een mama of papa hebben die teveel drinkt, een broer of zus die drugs neemt,… en dat een erg extreem of dramatisch verhaal voor hen kwetsend kan zijn.
  • Kies een onderwerp waarover voldoende informatie is te vinden en waarvan je ook weet waar je die kan vinden. Goede bronnen van informatie zijn bijvoorbeeld de bibliotheek, mensen of instanties die veel weten over jouw onderwerp of het internet.

Materialen

Op zoek naar folders, affiches, rapporten of zelfs gadgets?

Een verhelderende DrugLijnfolder over een bepaalde drug of een veelbesproken topic? Een affiche die je helpt te sensibiliseren? Op zoek naar het jaarverslag met cijfers over De DrugLijn? Of gadgets om onze lijn te promoten?