Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Drinkt mijn student te veel?

Drinkt mijn student te veel?

De start van het studentenleven is een moment van loslaten. Je kind maakt meer en meer zijn of haar eigen beslissingen. Voor jou als ouder is het misschien even zoeken naar je rol. Toch heb je nog steeds heel wat invloed, ook als het gaat over alcohol of drugs.

Je student en alcohol of drugs

Nu je zoon of dochter in het hoger onderwijs studeert, is het leuk om te zien hoe hij of zij langzaam aan zelfstandiger wordt. Maar dit gaat niet altijd zonder vallen en opstaan. Studenten moeten bijvoorbeeld uitzoeken hoe ze omgaan met alcohol en drugs, in een wereld met nieuwe vrijheden, een nieuw ritme en nieuwe mogelijkheden. Misschien hoor je verhalen waar je je wenkbrauwen bij fronst. Of je hoort net heel weinig over het studentenleven van je kind, maar merkt wel af en toe dat hij of zij een zware nacht gehad heeft.

Het is volstrekt normaal dat er op dat moment heel wat vragen in je opkomen. Drinkt mijn student niet te veel? Is mijn student zijn of haar kansen aan het verprutsen? Kan zijn of haar drinkgedrag misschien zelfs leiden tot een verslaving?

Als ouder heb je invloed

Straffe verhalen of zware nachten wijzen niet noodzakelijk op een echt probleem. Wel is het belangrijk om te beseffen dat je als ouder niet machteloos aan de zijlijn hoeft te staan. Je vervult nog steeds een belangrijke rol voor je kind. Dat maakt gesprekken over alcohol en andere drugs nog steeds mogelijk.

Door erover te praten kan je jouw bezorgdheden aftoetsen. Je stimuleert er ook je student mee om zelf na te denken over wat hij of zij ok vindt en wat niet. Je kind zal het niet altijd eens zijn met de grenzen die jij aangeeft, maar het is voor hem of haar wel een belangrijk referentiepunt. Daarbij is het essentieel dat je zoon of dochter het gevoel heeft een veilige thuishaven te hebben. Dat hij of zij altijd op de ouders kan terugvallen, ook als er fouten gemaakt zijn.

De Druglijn geeft advies

Open staan voor gesprek, grenzen aangeven en interesse tonen zijn dus nog steeds belangrijk. Maar hoe pak je dat concreet aan, nu je kind zoveel volwassener is? Je leest er alles over op oudersvanstudenten.druglijn.be.

Een aantal interactieve tools zorgen ervoor dat je het advies krijgt dat het best bij jouw situatie past, en in interviews kan je zien hoe andere ouders en studenten hiermee omgaan.

Echt helder denken deed ik niet meer die avond en daar schrik ik toch wat van eerlijk gezegd.

‘Thomas’ (19 jaar)

Het voorbije jaar heb ik de gewoonte gekweekt om ’s avonds een paar glazen wijn te drinken. Als er ’s avonds aan tafel een fles ontkurkt wordt, is die voor het slapengaan vaak leeg.

‘Dieter’ (25 jaar)