Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Is een hard seltzer toegelaten vanaf 16 of 18 jaar?

Is een hard seltzer toegelaten vanaf 16 of 18 jaar?

Hard seltzers zijn drankjes die de voorbije jaren aan populariteit winnen. Meestal worden ze verkocht in blik. Door de aantrekkelijke verpakking is het onderscheid met alcoholvrije dranken op het eerste zicht soms moeilijk te maken.

Hard seltzer is geen merknaam, maar een categorie of soort van alcoholische drank op basis van seltzer of spuitwater. Aan dat spuitwater wordt alcohol en allerlei geuren en smaakjes toegevoegd. Dat maakt dat er tal van merken en smaakvarianten bestaan.

Ze worden vaak gepromoot als natuurlijk of gezonder dan andere alcoholische dranken. De kleurrijke verpakking en de smaak doet ook vermoeden dat ze licht-alcoholisch zijn. Maar dat klopt niet.

Wat is een hard seltzer?

Vaak bevatten ze best veel suiker, tot wel vier suikerklontjes. Zeker niet elke hard seltzer vermeldt dit op de verpakking. Sommige hard seltzers zijn overigens gebrouwen. Meer bepaald door het laten gisten van rietsuiker.

Het klopt evenmin dat hard seltzers weinig alcohol bevatten. Meestal bevatten ze ongeveer 5% alcohol (ongeveer 13 gram pure alcohol). Dat is min of meer even veel alcohol als een doorsnee Belgisch pilsbier.

Wat zegt de wet over hard seltzers?

Hard seltzers die in België verkrijgbaar zijn, worden ondergebracht in de categorie sterkedrank (Europese GN code 2208).

Op basis van de accijnswetgeving zijn dit soort dranken enkel voor meerderjarigen (vanaf 18 jaar dus) toegelaten.

Materiaal over alcohol