Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Mag ik mijn dochter van tien alcohol laten proeven op een feestje?

Mag ik mijn dochter van tien alcohol laten proeven op een feestje?

Jongeren drinken best geen alcohol voor ze achttien jaar zijn. Ook niet thuis.

Wat zegt de wet?

De wet geeft alvast een deel van het antwoord op de vraag.

  • Alcohol mag niet verkocht of geschonken worden aan jongeren onder de zestien jaar.
  • Voor sterkedrank ligt de grens zelfs op achttien jaar.

Maar dit is niet het hele plaatje. Los van wat de wet zegt, stel je alle alcoholgebruik best zo lang mogelijk uit. Liefst tot achttien jaar.

Het hoort erbij?

Soms lijkt alcohol erbij te horen en ben je als ouder geneigd om je kind te laten proeven van een glas alcohol. Thuis, als je zelf een glas wijn of bier drinkt bij het eten, op een familiefeest of een barbecue, … Je wil je kinderen op deze manier op een verantwoorde manier met alcohol leren omgaan.

Toch wacht je daar best zo lang mogelijk mee. Ook al haal je de norm van achttien jaar niet, toch loont het de moeite die na te streven.

Waarom beter niet?

Er zijn verschillende goede redenen om je kind geen alcohol te laten proberen.

  • De hersenen van kinderen en jongeren zijn nog volop in ontwikkeling. Alcohol verstoort die groei en kan leiden tot leerproblemen en verminderde geheugenprestaties.
  • Overmatig alcoholgebruik remt de persoonlijkheidsontwikkeling af. Het opbouwen van een eigen identiteit, het leren omgaan met succes en mislukking, enzovoort verlopen moeilijker.
  • Kinderen en jongeren wegen doorgaans minder. Daardoor zijn ze kwetsbaarder en veel gevoeliger voor de effecten van alcohol.
  • Ongevallen en riskant seksueel gedrag komen bij jongeren veel meer voor onder invloed van alcohol.
  • Hoe vroeger een kind met het drinken van alcohol begint, hoe groter de kans is dat het later een alcoholprobleem krijgt. 40% van de kinderen die al voor hun dertiende alcohol dronken, komt later in de problemen met alcohol.

Wat als ze ernaar vragen?

Praat met je kind over alcohol. Maak duidelijk dat alcohol drinken niet vanzelfsprekend is en zeker niet onder de achttien. Het helpt om zelf goed geïnformeerd zijn over de effecten en risico’s van alcoholgebruik.

Je eigen voorbeeldgedrag weegt nog veel meer door dan wat je over alcohol vertelt. Je kinderen zien hoe jij zelf met alcohol omgaat en daaruit leren en kopiëren ze veel.

Het feit dat je zelf drinkt, betekent echter niet dat je geen regels kan stellen voor je kinderen. Voor volwassenen gelden nu eenmaal andere regels dan voor minderjarigen.

Duidelijke regels en afspraken

Het kan lastig zijn om die regels ook buitenshuis aan te houden. Familie of vrienden vinden je misschien te streng als je je kind geen alcohol wil laten drinken. Om lastige situaties te voorkomen, kan je je kind vooraf duidelijk maken dat de regels ook buitenshuis gelden.

Puberende jongeren experimenteren graag, dat is normaal. Je kan ervan uitgaan dat ze wel eens alcohol proberen, misschien zonder dat je op de hoogte bent.

Toch blijf je ook op deze leeftijd best vasthouden aan die veilige grens van geen alcohol onder de achttien. Want als het thuis af en toe mag, geef je onbedoeld het signaal dat alcohol ok is. Dat helpt je puber dus niet om er correcter mee om te gaan.

Probeer op de hoogte te blijven van wat je kind doet. Blijf regels en afspraken vastleggen op maat van jouw kind.

Ik wou geen pretbederver zijn.

Tamara (14 jaar)

Brochure voor ouders