Alternatieve benamingen: lachgas, poppers

Wat zijn vluchtige snuifmiddelen?

'Vluchtige snuifmiddelen' is een verzamelnaam voor een heleboel verschillende producten die een euforische roes veroorzaken. Ze worden ingedeeld in drie grote groepen:

  1. de vluchtige organische oplosmiddelen (bijvoorbeeld benzine)
  2. de aƫrosolen, dit zijn drijfgassen in spuitbussen waarin meestal een vaste stof is opgelost (bijvoorbeeld insecticiden)
  3. de anesthetica of verdovingsmiddelen (bijvoorbeeld ether)

Effecten

Vluchtige snuifmiddelen veroorzaken een dronken gevoel en een euforische roes, dikwijls met lach- of giechelbuien. Coƶrdinatiestoornissen, kleurrijke hallucinaties en gaten in het kortetermijngeheugen kunnen voorkomen. De roes verloopt ongeveer op dezelfde manier voor al de verschillende producten maar hangt wel af van de dosis. Het euforische gevoel duurt niet lang.

Risico's

De voornaamste risico's van vluchtige snuifmiddelen zijn geprikkelde slijmvliezen, misselijkheid, hartritmestoornissen, bewustzijnsverlies en hartstilstand. Ook de manier waarop ze gebruikt worden levert specifieke risico's op, zoals verstikking of brandwonden. Op lange termijn zijn vluchtige snuifmiddelen vaak giftig en schadelijk voor organen als lever en nieren.

Wetgeving

Meestal gaat het om producten die voor hun eigenlijke gebruik vrij verkrijgbaar zijn in de handel, zoals lijm, benzine, aanstekergas, enzovoort. Deze middelen zijn perfect legaal, maar worden soms oneigenlijk gebruikt, namelijk als roesmiddel.

Poppers zijn illegaal, tenzij amyl- en butylnitriet op doktersvoorschrift.

Wat is lachgas?

Lachgas (N2O, stikstofmonoxyde) was vroeger vooral bekend als narcosemiddel bij operaties. Het gas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt. Lachgas is een van vele vluchtige snuifmiddelen.