Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Veelgestelde vragen naasten » Iemand doen stoppen met alcohol, drugs of gokken

Hoe kan ik iemand doen stoppen met alcohol, drugs of gokken?

Als je om iemand geeft, is het normaal dat je wil helpen als die persoon drugs gebruikt of te veel alcohol drinkt. Je wil liefst dat hij of zij meteen stopt, om problemen te voorkomen en nog meer als je merkt dat het gebruik al problemen veroorzaakt. Maar is hard van stapel lopen wel de juiste aanpak?

In veel gevallen is het beter de dingen even rustig te overdenken en realistisch na te gaan welke aanpak kans op slagen heeft.

Wat de beste aanpak is, kan verschillen naargelang de omstandigheden. Veel verschillende manieren van aanpakken kunnen helpen, maar sta er zeker bij stil dat jij andermans problemen niet kan oplossen en niemand zomaar kan overtuigen iets te doen of te laten. Je kan zeker invloed hebben en een belangrijke rol spelen, maar de beslissing om verder te gebruiken of te stoppen, ligt bij de persoon zelf.

Maar: je kan wel helpen, in mindere of meerdere mate.

Hoe kan je iemand dan wel helpen?

  • Vroeg of laat komt het neer op praten. Of het met de persoon die gebruikt zelf of met iemand anders is, met een dokter of een hulpverlener, er eerlijk over praten is een belangrijke stap.
  • Het kan helpen inzicht te krijgen in misbruik en afhankelijkheid van drank, drugs of pillen. Bekijk dus zeker de informatie daarover op deze site.
  • Simpelweg verbieden of drank of drugs buiten proberen te houden is aartsmoeilijk. Het kan helpen, maar volstaat op zich niet. Je geeft er wel een duidelijk signaal mee (“dit duld ik niet meer”), maar erin overdrijven kan leiden tot kat-en-muis-spelletjes en slokt veel energie op.
  • Blijf meer in de persoon zien dan enkel maar iemand die gebruikt of drinkt, hij of zij is veel meer dan dat.
  • Denk aan jezelf en zorg voor jezelf. Trek consequent je grenzen en maak die duidelijk. Begrip tonen en toegeven kan niet eindeloos. De kans bestaat dat je vertrouwen en geduld op den duur misbruikt worden.
  • Stel realistische doelstellingen: als iemand niet eens toegeeft te gebruiken, hoe kan je dan verwachten dat die persoon zou stoppen? Je kan in stappen te werk gaan door eerst te zorgen dat erover kan gepraat worden, het probleem oplossen volgt later.
  • Besef dat problemen aanpakken tijd vraagt. De situatie is waarschijnlijk niet van gisteren op vandaag ontstaan en zal evenmin van vandaag op morgen opgelost zijn.

Contacteer De Druglijn

Wil je zelf praten met iemand? Je verhaal kunnen doen, lucht op. Contacteer ons anoniem. Meer dan de helft van de mensen die De Druglijn contacteren zijn ouders, partners of andere gezinsleden, vrienden, … We geven je graag advies. Zonder te beoordelen of veroordelen. Je kan bij de lijn ook terecht voor adressen voor hulpverlening in heel Vlaanderen.

GRIP – Zelfzorg voor ouders, partners en kinderen

Nemen de zorgen om je kind, partner, moeder of vader alsmaar toe? GRIP biedt je houvast. Leer je sterktes kennen, verwerf inzicht, besef wie rondom jou een steun kan zijn.

Volledig zelf, gratis en anoniem.

Aan de slag!

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden

Brochure

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.