Verschillende drugs tegelijk of vlak na elkaar gebruiken kan levensgevaarlijk zijn. De drugs kunnen elkaars effecten soms tegenwerken, soms totaal veranderen, maar ook vele keren versterken. Het resultaat van het combineren van verschillende drugs is zelden zo simpel als het optelsommetje 1 + 1 = 2.

De cijfers spreken voor zich: de helft van de spoedopnames omwille van drank, drugs of pillen zijn een gevolg van combinaties. Zelfs drie overlijdens op vier na druggebruik zijn te wijten aan combinaties van drugs.

Lees meer: Wat gebeurt er wanneer je antidepressiva combineert met pepmiddelen?

Alcohol vaak grote boosdoener

Het gevaarlijkste product in combinatie met andere drugs is alcohol. Medicijnen, cannabis, xtc, GHB of eender welke drug combineren met alcohol is sterk af te raden.

Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever wordt hierdoor belast en kan moeilijk andere stoffen afbreken. Die stoffen worden dus niet afgebroken, maar stapelen zich op en komen als het ware in een 'wachtrij' te staan. Wanneer de alcohol dan min of meer is afgebroken, komt de wachtrij 'in beweging' en komt de werking van de andere drugs massaal op gang.

Alcohol en verdovende drugs

Het verdovende effect van heroïne kan tot viermaal versterkt worden door alcohol. Het kan de ademhaling verdoven en zo een overdosis veroorzaken. Ook de combinatie van alcohol met GHB en GBL is levensgevaarlijk, soms al bij een geringe dosis GHB. De combinatie kan een coma veroorzaken en dodelijk aflopen.

Alcohol en oppeppende drugs

Wie alcohol combineert met oppeppende drugs (zoals speed, xtc of cocaïne) heeft zichzelf minder in de hand en zal sneller geneigd zijn om bij te gebruiken of door te drinken. De combinatie van alcohol met oppeppende drugs kan verleidelijk zijn omdat het dronken en versufte gevoel van alcohol onderdrukt wordt en de scherpe kantjes van het oppeppend effect van de drugs gehaald wordt. Maar de combinatie maakt mensen vaak roekeloos en agressief. Het betekent ook een extra belasting voor het lichaam. Alcohol en cocaïne vormen in het lichaam een derde stof (cocaethyleen) die erg schadelijk is voor het hart, de lever en hersenen.

Lees meer over de combinatie van alcohol met cocaïne

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Folder over de risico's van het combineren van illegale drugs met elkaar of met alcohol.