Speed is de straatnaam voor amfetamines, chemische stoffen met een sterk stimulerende werking. Speed wordt synthetisch aangemaakt in illegale labo's.
Amfetamines komen legaal voor in sommige medicijnen en zijn ook bekend als doping.

Er zijn drie types van amfetamines: levo-amfetamine (de minst sterke variant), (dex)amfetamine en methamfetamine (de sterkste variant). In Belgiƫ bevat speed een combinatie van levo- en dexamfetamines. Methamfetamine komt weinig voor in Belgiƫ. Het heeft een langere werkingsduur (tot twaalf uur) dan gewone amfetamines en het effect is heviger en verslavender.


Speed komt meestal voor in poedervorm, maar soms ook in pilvorm. Het poeder kan wat plakkerig tot nat zijn en heeft een vale kleur (soms ook een pastelkleur zoals roze of geel) en een sterke chemische geur. Methamfetamine komt meestal voor als poeder maar kan ook in grote kristallen brokjes voorkomen, vandaar de bijnaam crystal meth.

Speed wordt in poedervorm gesnoven of in pilvorm geslikt. Speedpoeder kan ook ingeslikt worden in de vorm van een 'bommetje' (poeder in een sigarettenblaadje). Speed wordt ook ingespoten of opgelost in een drankje.

Methamfetamine kan gesnoven worden in poedervorm. Crystal meth wordt gerookt in een glazen pijpje.

Veelgestelde vragen

Een greep uit de vragen over speed

Druglijnflyer Speed

Eens de speed is uitgewerkt, voel ik me belabberd. Waarom is dat?

Meer over speed