Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Speed » Wat zijn methamfetamines?

Wat zijn methamfetamines?

Methamfetamine is een sterk oppeppend middel dat behoort tot de groep van de amfetamines, ook bekend als speed. Crystal meth is een bekend voorbeeld.

De werking van methamfetamine is heftiger en de werkingsduur is een stuk langer dan die van gewone amfetamines (speed). Het effect kan tot twaalf uur langer duren.

Methamfetamine komt voor als poeder en kan diverse pastelkleuren hebben.

Crystal meth

‘Crystal meth’ is de rookbare vorm en ziet er, zoals de naam het aangeeft, kristalvormig uit. Die kristalachtige brokjes worden verhit en de dampen worden ingeademd.

‘Meth’ (of ‘crystal meth’, ‘yaba’, ‘ice’) kreeg de voorbije jaren wereldwijd (en dus ook in ons land) veel media-aandacht. In landen als Thailand (onder de naam Yaba), Australië en de Verenigde Staten wordt het veel gebruikt en zijn de gevolgen problematisch. Maar in vergelijking met speed komt ‘meth’ in België eerder zelden voor.

Risico’s van methamfetamines

Omwille van het sterke effect zijn de risico’s op het moment van het gebruik groter dan bij amfetamines (speed):

  • oververhitting
  • hartritmestoornissen
  • hartaanval
  • hersenbloeding
  • psychotische reacties

Methamfetamines zijn ook meer verslavend dan amfetamines.

Wetgeving

Gebruik, bezit, verkoop, aankoop en invoer van methamfetamines zijn verboden. Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, kan men een gevangenisstraf tussen drie maanden en vijf jaar en een geldboete tussen 1.000 en 100.000 euro krijgen. Dit bedrag moet vermenigvuldigd worden met 8 opdeciemen, wat betekent dat de boete in werkelijkheid tussen 8.000 en 800.000 kan zijn.

De speekseltest voor druggebruik in het verkeer spoort methamfetamines op. Als straf voor een positief resultaat trekt men het rijbewijs in voor een periode van minstens 3 maanden tot vijf jaar. Daarnaast zijn boetes mogelijk van 1.600 euro tot 16.000 euro.

Veelgestelde vragen over speed

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden