Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Speed » Wie gebruikt er zoal speed?

Wie gebruikt er zoal speed?

Wie speed (of amfetamines) gebruikt, komen we te weten door naar de effecten van de drug te kijken: speed geeft energie, lichamelijk en geestelijk. Dat zorgt ervoor dat mensen voor wie extra energie verleidelijk is, soms speed beginnen gebruiken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten amfetamines erg in trek. Soldaten werden er mee opgepept voor de strijd. Ook vandaag is speed populair. In vergelijking met een aantal andere illegale drugs is speed redelijk goedkoop en bovendien werkt het urenlang.

Speed om je prestaties te verbeteren

Maar er zijn ook andere redenen om speed te gebruiken. We leven in een prestatiegerichte maatschappij waar alles steeds sneller, verder en hoger moet. ‘Speed’ is niet toevallig het Engelse woord voor snelheid. De extra lichamelijke en mentale energie kan aanlokkelijk zijn voor:

  • werkenden (bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur of verpleger die ’s nachts werkt en wakker wil blijven)
  • studenten die vele uren willen doorblokken of die op een examen extra zelfvertrouwen willen
  • sporters die het als doping gebruiken
  • jongeren die urenlang willen doorfuiven
  • mensen die vlotter contacten willen leggen of iets doen dat ze anders nooit zouden durven
  • meisjes of jonge vrouwen die willen vermageren. Speed onderdrukt namelijk het hongergevoel. Maar wanneer het gebruik stopt, steekt het hongergevoel weer de kop op.

Uitputting

Het lijkt wel alsof speed een wonderdrug is, maar niets is minder waar. Eenmaal uitgewerkt krijgt men het tegenovergestelde effect en voelt zich hondsmoe, hongerig en depri.

Speed is dus een erg uitputtende drug. Hoe belangrijker het effect van speed voor iemand is en hoe meer redenen hij of zij heeft om het te gebruiken, hoe groter de kans dat de speed een zware stempel gaat drukken op zijn of haar leven.

Veelgestelde vragen over speed

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden