Alcohol ontstaat door gisting van sommige soorten suikers die van nature voorkomen in vruchten, of uit een brouwsel van granen. Afhankelijk van de grondstof (granen, druiven, andere fruitsoorten) worden de verschillende alcoholische dranken opsplitst in drie groepen: bier, wijn en sterke (gedistilleerde) dranken.

Bier en wijn

Bier ontstaat door het gisten van gemoute gerst, water, biergist en hop. Wijn daarentegen wordt verkregen door gisting van druivensap. Naast gewone wijn bestaan er ook een aantal varianten zoals 'mousserende wijn', die een tweede gisting op fles heeft doorgemaakt en 'versterkte wijn' (bijvoorbeeld port) waarbij extra gedistilleerde alcohol is toegevoegd.

Sterke drank

Bij sterke drank wordt na het gistproces de verkregen alcohol een aantal keren gedistilleerd. Dat betekent dat de drank wordt verhit, waarbij alcohol eerder verdampt dan water. Men vangt die alcoholdampen op en laat ze weer tot vloeistof afkoelen. Hierdoor stijgt het alcoholpercentage van de drank gevoelig.

Andere veelgestelde vragen over alcohol

Alcohol. Wat is het?

De belangrijkste soorten alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en sterke (gedistilleerde) drank.

Alcohol. Hoeveel is te veel?

Folder voor volwassenen die de risico's van alcohol belicht en een inschatting toelaat van hoe riskant je eigen drinkgedrag is.