Alcohol is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Iedereen komt ermee in aanraking. Toch is het geen normaal product. Over de jaren heen organiseerde De Druglijn al heel wat campagnes over alcohol. Voor verschillende doelgroepen, en met verschillende invalshoeken. De ene keer om mensen te laten stilstaan bij hun gebruik, de andere keer om nuttige informatie te geven en misverstanden recht te zetten.

Deze pagina biedt een overzicht van de verschillende campagnes die De Druglijn al organiseerde over alcohol.

Tournée Minérale

Februari: een maand zonder alcohol

Wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt alcohol deel uit van de dagelijkse routine. Toch biedt minder alcohol drinken heel wat voordelen. Ga de uitdaging aan, alleen of als team, en merk wat een maand zonder met je doet.

Begin niet te vroeg

-16 geen alcohol, -18 geen sterkedrank

Heel wat gezondheidsargumenten pleiten voor geen alcoholgebruik onder de 16 jaar. En nu is ook de wet duidelijk: geen alcohol voor -16-jarigen op café, in de supermarkt, (nacht)winkel of drankautomaat.

Online filmpjes, affiches, postkaartjes en stickers maken die boodschap duidelijk voor jongeren, hun ouders, en handelaars die alcohol aanbieden.

Via de link kom je terecht op de pagina's met informatie voor jongeren en ouders.

Zwart op wit bewezen

Studenten amuseren zich ook zonder alcohol

Als we zouden zeggen dat je geen drank nodig hebt om te feesten, zou je ons niet geloven. Daarom hebben we het gewoon bewezen. Zonder dat iemand het wist, hebben we een fuif met alcoholvrij bier georganiseerd. Deze foto bewijst dat er wel degelijk werd gefeest. Nog niet overtuigd? Bekijk dan het filmpje op onze studenten-pagina's.

Ouder worden en alcohol

Voor 55+

Niet zozeer jongeren, maar vijftigers en zestigers blijken de grootste alcoholconsumenten te zijn. Op weekbasis drinken 55- tot 65-jarigen de helft meer dan 15- tot 24-jarigen. En van alle Vlamingen die dagelijks alcohol drinken, zijn bijna twee op de drie 55 jaar of ouder.

De DrugLijn ontwikkelde een affiche en een brochure met informatie op maar van deze doelgroep. Alle info en advies is ook terug te vinden op deze website.

De mooiste start begint met een stop

Alcohol en zwangerschap

Jonge koppels die een kind verwachten, vragen zich vaak af of ze nog mogen drinken, roken of gebruiken. In realiteit betekenen ook kleine hoeveelheden een gezondheidsrisico voor het ongeboren kind. Daarom is alle gebruik af te raden.

Ook voor koppels die zwanger wil worden en bij borstvoeding is het uitkijken met alcohol, tabak en illegale drugs.

Klik op de link voor tips en advies over hoe om te gaan met alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap.

Op zoek naar campagnemateriaal?

Alle affiches, brochures en filmpjes zijn te vinden in de online catalogus op de website van VAD.