Om goed te feesten, ben je best ook goed uitgerust. Maar ook na het feest kun je best terug op krachten komen door te slapen. Hier lees je hoe uitgaan je slaap beïnvloedt en wat je zelf kan doen om goed te slapen.

Slechter slapen door alcohol en drugs

Zowel alcohol als andere drugs kunnen een negatieve invloed hebben op de slaap. Alcohol lijkt in eerste instantie een goed slaapmiddel, maar tijdens het tweede deel van de nacht word je sneller wakker en kan je moeilijker in slaap geraken. Je slaapt en oppervlakkiger.

Stimulerende drugs zoals xtc, speed en cocaïne en in mindere mate cafeïne en nicotine hebben een ongunstige invloed op je slaapgedrag. Je hebt meer moeite om in slaap te vallen, je slaapt onrustiger en minder diep. Hierdoor zal je vooral geestelijk minder goed recupereren.

Gezonde slaap is cruciaal

Voldoende slapen na het uitgaan is even belangrijk als uitgerust zijn op voorhand.

Voor je uitgaat: extra slaap is welkom om fris en relaxed op stap te gaan. Hoe beter je lichaam vooraf uitgerust is, hoe sneller je weer fit bent achteraf.

Na het uitgaan: slapen is niet alleen noodzakelijk voor je lichaam, ook je geest kan die recuperatietijd hard gebruiken.

Slapen is van erg belangrijk voor je gezondheid: je lichaam krijgt dan de kans om te herstellen van de inspanningen van de vorige dag (nacht). Zowel fysiek, als mentaal. Een gezonde slaap verbetert het concentratievermogen en maakt het lichaam energieker. De slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon en schommelt tussen 4 en 11 uur per nacht met een gemiddelde van 7,5 uur per nacht.

Tips om beter uitgerust te zijn

  • Zorg dat je fit en goed uitgerust bent als je uitgaat.
  • Drink niet overdreven veel alcohol. Het belemmert je slaap en bezorgt je een kater.
  • Vermijd oppeppende drugs (xtc, speed, cocaïne of energy drinks) 4 tot 6 uur voor het slapengaan.
  • Kom even tot rust voor je je bed induikt (relax nog even met vrienden).
  • Slaap zoveel uren als je nodig hebt om de volgende dag fit en uitgerust te zijn.
  • Goed slapen is belangrijker dan lang slapen. Zorg dus voor een gezonde slaaphygiëne (goede matras & kussen; verlucht je kamer; zorg voor een rustige slaapomgeving).
  • Gebruik geen slaapmedicatie, tenzij op aanraden van een arts.