De risico's en mogelijke schade hangen niet alleen af van de alcohol zelf. Ze kunnen enorm verschillen van persoon tot persoon.

Ben je een man of een vrouw, fit of vermoeid? Weeg je veel of weinig? Ook de omstandigheden spelen een rol. Drink je thuis of op café? In gezelschap of alleen? Ben je ziek? Moet je nog met de wagen rijden?

Als je de risico's van je drinken wil inschatten, moet je dus met heel wat rekening houden. Niet alleen met de hoeveelheid alcohol, maar ook met de omstandigheden en persoonlijke verschillen. Met andere woorden: de onderstaande grenzen geven enkel een idee. In veel situaties zijn zelfs die grenzen al 'te veel', bijvoorbeeld als je nog met de wagen moet rijden, of als je een chronische ziekte hebt zoals diabetes of hartproblemen.

Richtlijn

Wil je de risico's beperken of de kans op schade voor je gezondheid verkleinen? Dan biedt volgende richtlijn houvast.

Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week.

Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet

Voor wie is deze richtlijn?

Deze richtlijn is bedoeld voor mannen en vrouwen boven de 18 jaar.

Let op: sommige mensen lopen meer risico

Sommigen lopen meer risico op negatieve effecten van alcoholgebruik. Behoor je tot een van deze groepen, dan ben je best extra voorzichtig met alcohol.

  • Ouderen
  • Jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar
  • Mensen die medicatie of andere drugs gebruiken
  • Mensen met al dan niet alcohol-gerelateerde gezondheidsproblemen die kunnen beïnvloed worden door alcoholgebruik
  • Mensen met psychische problemen
  • Mensen met een laag lichaamsgewicht
  • Mensen een voorgeschiedenis van alcoholproblemen in de familie

Uiteraard houdt de richtlijn ook geen rekening met je persoonlijke situatie. Vraag bij twijfels best advies aan een hulpverlener.

Besef ook dat de risico's toenemen met het ouder worden.

Standaardglas

Richtlijnen rond alcohol worden uitgedrukt in 'standaardglazen'. Een standaardglas bevat altijd dezelfde hoeveelheid alcohol, onafhankelijk van de grootte van het glas of het soort alcohol (10g pure alcohol). Een consumptie zoals ze in de horeca geschonken wordt, komt meestal overeen met een 'standaardglas'. Wanneer een alcoholische drank dus wordt geschonken in het juiste glas (een pint bier, een glas wijn, een aperitiefglas porto, …), bevat elk glas ongeveer evenveel alcohol. Er bestaan wel enkele uitzonderingen, zoals zwaar bier of cocktails.

Aan de slag

Wil je weten of jouw alcoholgebruik risico's inhoudt?

Langer gezond genieten - Minder alcohol kan daartoe bijdragen

Deze folder informeert oudere volwassenen over de effecten van alcohol op een veranderend lichaam. Je vindt er informatie over de voordelen van minder alcohol, de cocktail van alcohol en medicijnen, tips om te minderen, en veel meer.