Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Kan je een kater voorkomen of verhelpen?

Kan je een kater voorkomen of verhelpen?

Wondermiddeltjes bestaan niet, en het voornaamste advies is om niet te veel te drinken. Verder zijn dit de dingen die je kan doen om katers te voorkomen, of zo goed mogelijk door te komen.

Zo kan je een kater voorkomen

Wie drinkt, neemt best volgende tips in acht:

  • Drink niet te veel alcohol. Lees zeker de richtlijn over hoeveel alcohol je best maximaal drinkt om risico’s te voorkomen.
  • Wissel een rondje alcohol af met een rondje water. Zo krijg je automatisch half zo veel alcohol binnen en houd je je vochtgehalte op peil. Want het is net een vochttekort dat die kater zo verschrikkelijk maakt.
  • Drink alleen als je je goed voelt en uitgerust bent.
  • Blijf ook na het feesten water drinken om een vochttekort te voorkomen of te herstellen. Zet de fles water naast je bed of sta ’s nachts even op voor een glas water.

Toch te veel alcohol gedronken?

Er bestaan geen wondermiddeltjes om snel te ontnuchteren.

Koffie of energy drinks helpen niet, ze geven enkel een tijdelijk opkikkertje. Bovendien drijft de cafeïne alleen maar meer vocht af. Braken helpt ook niet. Het haalt de alcohol enkel uit je maag, niet uit je bloed (en kan dus enkel voorkomen dat je nog meer dronken wordt). Ook een frisse neus halen of iets vets eten maakt je niet nuchter.

Het is wel belangrijk dat je voldoende water blijft drinken.

Wakker geworden met een kater? Zo ga je ermee om

Ook om de kater weg te werken, bestaan er geen wondermiddeltjes. Je moet het gewoon uitzitten. Een rauw ei helpt niet. Opnieuw een glas alcohol drinken, maakt je alleen opnieuw dronken.

Deze zaken helpen je wel om met de kater om te gaan:

  • Neem een stevig ontbijt. Veel vers fruit kan geen kwaad na een zware avond. Vooral fruitsappen zijn gezond. Ze kunnen de zuurtegraad en de bloedsuikerspiegel weer op peil brengen.
  • Zeg al je afspraken af, kruip in bed, neem rust en wacht af.
  • Voel je je echt té belabberd, neem dan voor één keer een pijnstiller. Best een met paracetamol (die zijn het vriendelijkst voor je al geteisterde maag).
  • Ga niet direct in de felle zon zitten. Hierdoor kan je hoofd nog harder gaan bonzen.

Het voorbije jaar heb ik de gewoonte gekweekt om ’s avonds een paar glazen wijn te drinken. Als er ’s avonds aan tafel een fles ontkurkt wordt, is die voor het slapengaan vaak leeg.

‘Dieter’ (25 jaar)

Echt helder denken deed ik niet meer die avond en daar schrik ik toch wat van eerlijk gezegd.

‘Thomas’ (19 jaar)