Wie speed (of amfetamines) gebruikt, komen we te weten door naar de effecten van de drug te kijken: speed geeft energie, lichamelijk en geestelijk. Dat zorgt ervoor dat mensen voor wie extra energie verleidelijk is, soms speed beginnen gebruiken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten amfetamines erg in trek. Soldaten werden er mee opgepept voor de strijd. Ook vandaag is speed populair. In vergelijking met een aantal andere illegale drugs is speed redelijk goedkoop en bovendien werkt het urenlang.

Maar er zijn ook andere redenen om speed te gebruiken. We leven in een prestatiegerichte maatschappij waar alles steeds sneller, verder en hoger moet. 'Speed' is niet toevallig het Engelse woord voor snelheid. De extra lichamelijke en mentale energie kan aanlokkelijk zijn voor:

  • werkenden (bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur of verpleger die 's nachts werkt en wakker wil blijven);
  • studenten die vele uren willen doorblokken of die op een examen extra zelfvertrouwen willen;
  • sporters die het als doping gebruiken;
  • jongeren die urenlang willen doorfuiven;
  • mensen die vlotter contacten willen leggen of iets doen dat ze anders nooit zouden durven;
  • meisjes of jonge vrouwen die willen vermageren. Speed onderdrukt namelijk het hongergevoel. Maar wanneer het gebruik stopt, steekt het hongergevoel weer de kop op.

Het lijkt wel alsof speed een wonderdrug is, maar niets is minder waar. Eenmaal uitgewerkt krijgt men het tegenovergestelde effect en voelt zich hondsmoe, hongerig en depri. Speed is dus een erg uitputtende drug. Hoe belangrijker het effect van speed voor iemand is en hoe meer redenen hij of zij heeft om het te gebruiken, hoe groter de kans dat de speed een zware stempel gaat drukken op zijn of haar leven.

Iemand steunen bij het stoppen met drank, drugs, pillen en gokken

Wil je iemand uit je omgeving - zoon, dochter, ouder, partner, broer, zus, vriend(in),…- helpen bij het stoppen met drank- of druggebruik? Deze folder biedt basisadvies en houvast.

Andere veelgestelde vragen