Methamfetamine is een sterk oppeppend middel dat behoort tot de groep van de amfetamines (speed). De werking is heftiger en de werkingsduur is een stuk langer dan die van gewone amfetamines (speed) (tot twaalf uur).

Methamfetamine komt voor als poeder en kan diverse pastelkleuren hebben. 'Crystal meth' is de rookbare vorm en ziet er, zoals de naam het aangeeft, kristalvormig uit. Die kristalachtige brokjes worden verhit en de dampen worden ingeademd.

'Meth' (of 'crystal meth', 'yaba', 'ice') kreeg de voorbije jaren wereldwijd (en dus ook in ons land) veel media-aandacht. In landen als Thailand (onder de naam Yaba), Australiƫ en de Verenigde Staten wordt het veel gebruikt en zijn de gevolgen problematisch. In vergelijking met speed komt 'meth' in Belgiƫ eerder zelden voor.

Risico's

Omwille van het sterke effect zijn de risico's op het moment van het gebruik groter dan bij amfetamines (speed):

  • oververhitting;
  • hartritmestoornissen;
  • hartaanval;
  • hersenbloeding;
  • psychotische reacties.

Methamfetamine is ook meer verslavend dan amfetamines.

Wetgeving

Gebruik, bezit, verkoop, aankoop en invoer van methamfetamines zijn verboden.Afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is, kan men een gevangenisstraf tussen drie maanden en vijf jaar en een geldboete tussen 1.000 en 100.000 euro krijgen. Dit bedrag moet vermenigvuldigd worden met 8 opdeciemen, wat betekent dat de boete in werkelijkheid tussen 8.000 en 800.000 kan zijn.

De speekseltest voor druggebruik in het verkeer spoort methamfetamines op. Als straf voor een positief resultaat trekt men het rijbewijs in voor een periode van minstens 3 maanden tot vijf jaar. Daarnaast zijn boetes mogelijk van 1.600 euro tot 16.000 euro.

Andere veelgestelde vragen

Druglijnflyer Speed

Eens de speed is uitgewerkt, voel ik me belabberd. Waarom is dat?