Alternatieve benamingen: FPS, MMORPG

Wat is gamen?

Games zijn digitale spellen op elektronische apparaten zoals computer, console, tablet of smartphone. Voor elk type speler is er wel een spel op de markt, variƫrend van de kleine woord- of puzzelspelletjes via de webbrowser tot de online spelen die door miljoenen mensen samen worden gespeeld.

Voordelen

Games hoeven geen bron van bezorgdheid te zijn. Ze hebben ook heel wat positieve effecten. Ze zijn een zeer toegankelijke manier om plezier te hebben. Tegelijkertijd kan de gamer er heel wat van opsteken, van ruimtelijk inzicht en creativiteit, over sociale vaardigheden, tot algemene kennis.

Risico's

90% van de gamende jongeren ervaart geen problemen met gamen. Bij de Belgische volwassen bevolking is dit 97%. De meeste gamers doen dus aan recreatief gamen, dit wil zeggen dat het blijft bij gamen als hobby of ontspanning. Maar voor een kleine groep kan je wel spreken van problematisch gamen.

Test jezelf

Is gamen gewoon een leuke hobby voor jou? Of dreigt het uit de hand te lopen? En hoe staat het met je kennis over gamen?