Alternatieve benamingen: marihuana, wiet, weed, hasj, shit, hasjiesj, blowen, smoren

Wat is cannabis?

'Cannabis' verwijst zowel naar de cannabisplant (cannabis sativa, ook bekend als hennepplant) als naar de voornaamste producten van deze plant, namelijk marihuana en hasj. De belangrijkste roesopwekkende stof in marihuana en hasj heet THC of tetrahydrocannabinol. Cannabis wordt vooral in een joint gerookt (blowen of smoren genoemd).

Effecten

De effecten van cannabis kunnen enorm verschillen volgens de variëteit, de hoeveelheid en de manier van gebruik. Ook persoonlijkheid, vatbaarheid, verwachtingen, eerder gebruik en de omstandigheden waarin iemand gebruikt, spelen een rol. Cannabis versterkt iemands stemming en gevoelens, zowel positieve als negatieve gevoelens. Men kan zich heel licht of juist heel zwaar voelen. De cannabisroes verandert hun kijk op de werkelijkheid.

Risico's

  • Wie zich slecht voelt, kan zich nog slechter gaan voelen.
  • Een cannabisroes maakt het moeilijker om zich te concentreren, logisch na te denken en iets te onthouden.
  • Door een te hoge dosis THC kan men duizelig en misselijk worden. Men kan ook angstig worden (flippen/'bad trip') en zelfs flauwvallen.
  • Wie onder invloed van cannabis rijdt, heeft twee keer meer kans op een auto-ongeluk.

Wetgeving

Cannabis is een illegale drug. Aan cannabisbezit en/of -gebruik kan altijd een straf vasthangen, zowel voor minderjarigen als voor meerderjarigen. Cannabis is dus niet gelegaliseerd. Toch wordt cannabisbezit en/of cannabisgebruik door volwassen niet meer per definitie vervolgd. De invoer vanuit het buitenland, de productie, de verkoop van cannabis (dealen), of het gratis uitdelen en rijden onder invloed van cannabis is zonder meer verboden.

Risico's beperken

Wie geen risico's wil lopen, gebruikt beter niet. Dat geldt voor alle drugs, dus ook voor cannabis. Cannabisgebruik houdt altijd risico's in.

Kies je ervoor om toch te gebruiken? Met deze tips kan je de risico's beperken.

Ook een jointje?

Campagne

Wanneer jongeren met cannabis in aanraking komen, roept dat heel wat vragen op. Zowel voor de jongeren zelf, als voor hun ouders.

Test jezelf

Hoe risicovol is mijn cannabisgebruik? Hoe staat het met mijn kennis over cannabis?

Online zelfhulp

Wil je stoppen of minderen met cannabis?
Dit programma helpt je stap voor stap. Gratis en anoniem.

Mijn maten zeiden altijd dat cannabis niet verslavend is. Zelf was ik daar ook helemaal van overtuigd. Ik stop wanneer ik wil, dacht ik. Mooi niet: cannabis is veel verslavender dan ik dacht.

'Björn' (20 jaar)

Lees meer

Materialen over cannabis

Mijn kind en drugs. De meest gestelde vragen

Onzeker in je opvoeding over drugs? Bang dat je er te weinig van kent? Een vermoeden van gebruik? Deze folder biedt een antwoord.