Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Wat is een delirium tremens?

Wat is een delirium tremens?

Een delirium tremens is een ontwenningsverschijnsel, dat zich een paar dagen na het stoppen met alcohol kan voordoen. De bekendste symptomen zijn verwardheid, angstige waanbeelden en het beven van het lichaam.

Symptomen
van een delirium tremens

Eenvoudig vertaald betekent een delirium tremens een periode van acute verwardheid (delirium) waarbij de armen, tong en vaak zelfs het hele lichaam beven (tremor). De persoon is niet helder van geest en kan zeer angstig zijn.

Een delirium tremens gaat gepaard met enkele fysieke symptomen.

  • De bloeddruk stijgt en de pols versnelt.
  • De patiënt baadt in het zweet en ziet vuurrood.
  • Hij of zij kan uitdrogen en wanneer daarbij ook de lichaamstemperatuur stijgt, wordt het erg gevaarlijk.

De symptomen wisselen in ernst: ’s avonds en ’s nachts verergeren de verschijnselen meestal, terwijl overdag de verwardheid helemaal kan verdwijnen.

Iemand die een delirium tremens doormaakt, lijkt in een nachtmerrie te leven, maar kan toch niet slapen. Door deze slapeloosheid in combinatie met de voortdurende bewegingsonrust kan men uitgeput raken.

Iemand in een delirium ziet of voelt vaak dingen die er niet zijn, zoals kleine beestjes op het lichaam, op de dekens, muren,… Vandaar dat veel mensen bij het horen van de term ‘delirium tremens’ denken aan het zien van roze olifantjes.

Meestal treedt een delirium op de derde of vierde dag na het stoppen met alcohol. Een delirium duurt meestal maximaal drie dagen. Na afloop valt men in een diepe slaap. Bij het wakker worden kan men zich niets meer van het delirium tremens herinneren.

Ook tijdens het alcoholmisbruik kan zich plots een delirium tremens voordoen, bijvoorbeeld wanneer iemand naast een alcoholprobleem ook één of andere infectieziekte (griep, longontsteking,…) krijgt of een vitaminetekort heeft.

Een delirium tremens kan dodelijk zijn als er geen medische behandeling wordt geboden. Daarom gebeurt het ontwennen van alcohol best altijd onder medisch toezicht.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden