Eenvoudig vertaald betekent een delirium tremens een periode van acute verwardheid (delirium) waarbij de armen, tong en vaak zelfs het hele lichaam beven (tremor). De persoon is niet helder van geest en kan zeer angstig zijn.

Meestal treedt een delirium op de derde of vierde dag na het stoppen met alcohol. Een delirium duurt meestal maximaal drie dagen. Na afloop valt men in een diepe slaap. Bij het wakker worden kan men zich niets meer van het delirium tremens herinneren.

Ook tijdens het alcoholmisbruik kan zich plots een delirium tremens voordoen, bijvoorbeeld wanneer iemand naast een alcoholprobleem ook één of andere infectieziekte (griep, longontsteking,...) krijgt of een vitaminetekort heeft.

Een delirium tremens kan dodelijk zijn als er geen medische behandeling wordt geboden. Daarom ook gebeurt het ontwennen van alcohol best altijd onder medisch toezicht.

Symptomen

De bloeddruk stijgt en de pols versnelt. De patiënt baadt in het zweet en ziet vuurrood. Hij of zij kan uitdrogen en wanneer daarbij ook de lichaamstemperatuur stijgt, wordt het erg gevaarlijk. De symptomen wisselen in ernst: 's avonds en 's nachts verergeren de verschijnselen meestal, terwijl overdag de verwardheid helemaal kan verdwijnen.

Iemand die een delirium tremens doormaakt, lijkt in een nachtmerrie te leven, maar kan toch niet slapen. Door deze slapeloosheid in combinatie met de voortdurende bewegingsonrust kan men uitgeput raken.

Iemand in een delirium ziet of voelt vaak dingen die er niet zijn, zoals kleine beestjes op het lichaam, op de dekens, muren,… Vandaar dat veel mensen bij het horen van de term 'delirium tremens' denken aan het zien van roze olifantjes.

Alcohol en gezondheid

Wat zijn de risico's?

Omdat alcohol tot lichamelijke afhankelijkheid kan leiden, kan na een periode van veel alcohol drinken plots stoppen of sterk verminderen gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen. Ontwennen gebeurt daarom best onder doktersbegeleiding.

Schoolopdracht?

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Als je op zoek bent naar informatie voor een schoolopdracht, check dan deze info en tips!