Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Loop je meer kans op een alcoholprobleem na een gastric bypass?

Loop je meer kans op een alcoholprobleem na een gastric bypass?

Het effect van de gastric bypass of maagverkleining is voor de meeste mensen zowel mentaal als fysiek uitmuntend. Toch blijkt uit onderzoek dat een minderheid na de operatie een grotere kans maakt op alcoholproblemen.

Een gastric bypass is een operatie waarbij je maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Met die ingreep worden ernstige vormen van overgewicht behandeld, vooral de zogeheten morbide obesitas. Zo een maagverkleining is tot op vandaag de meest effectieve aanpak voor drastisch gewichtsverlies.

Gastric bypass en alcohol

Hoewel de gastric bypass voor de meeste mensen zowel mentaal als fysiek het gehoopte effect heeft, blijkt uit onderzoek dat een minderheid na de operatie een grotere kans maakt op alcoholproblemen. Wat precies de reden hiervoor is, is nog niet duidelijk. Het zou liggen aan een combinatie van lichamelijke en psychische factoren.

Lichamelijke factoren

Bij een normale maag wordt de alcohol een tijdje in de maag vastgehouden, en gaat die daarna druppelsgewijs naar de darmen. Via de darmen komt de alcohol zo in je bloed terecht.

Maar na een gastric bypass komt de alcohol veel sneller in de darmen terecht. Daardoor piekt de hoeveelheid alcohol in het bloed sneller. Bovendien blijft de alcohol ook langer in het lichaam.

Psychische factoren

Een gastric bypass of maagverkleining laten uitvoeren zorgt er bij sommige mensen voor dat ze minder voldoening of belonend effect halen uit het eten. Ze weten dan niet altijd goed hiermee om te gaan.

Dat kan ervoor zorgen dat ze naar andere (genots-)middelen grijpen om een gevoel van beloning te ervaren. Zo’n verschuiving wordt ook wel eens ‘de verslavingstransfer’ genoemd. Van een probleem met of ‘verslaving aan’ voeding gaat men over naar een probleem met of ‘verslaving aan’ alcohol.

Om deze redenen is de officiële richtlijn na een gastric bypass: drink geen alcohol meer. Toch blijven veel mensen na de operatie nog alcohol drinken.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden