Jongeren drinken best geen alcohol voor ze zestien jaar zijn. De wet is daar ook op afgestemd: alcohol mag niet verkocht of geschonken worden aan jongeren onder de zestien (voor sterke drank ligt de grens zelfs op achttien jaar).
Het hoort erbij?
Soms lijkt alcohol erbij te horen en ben je als ouder geneigd om je kind te laten proeven van een glas alcohol. Thuis, als je zelf een glas wijn of bier drinkt bij het eten, op een familiefeest of een barbecue,... Je wil je kinderen op deze manier op een verantwoorde manier met alcohol leren omgaan.
Er valt ook wel iets voor te zeggen om jongeren thuis te leren omgaan met alcohol. Maar toch wacht je daar best zo lang mogelijk mee. Ook al haal je de 'norm' van zestien jaar niet, toch loont het de moeite die na te streven.
Waarom beter niet?
Er zijn verschillende goede redenen om je kind geen alcohol te laten proberen.
- De hersenen van kinderen en jongeren zijn nog volop in ontwikkeling. Alcohol verstoort die groei en kan leiden tot leerproblemen en verminderde geheugenprestaties.
- Overmatig alcoholgebruik remt de persoonlijkheidsontwikkeling af. Het opbouwen van een eigen identiteit, het leren omgaan met succes en mislukking etc verlopen moeilijker.
- Kinderen en jongeren wegen doorgaans minder, zijn kwetsbaarder en veel gevoeliger voor de effecten van alcohol.
- Ongevallen en riskant seksueel gedrag komen bij jongeren veel meer voor onder invloed van alcohol.
- Hoe vroeger een kind met het drinken van alcohol begint, hoe groter de kans is dat het later een alcoholprobleem krijgt. 40% van de kinderen die al voor hun dertiende alcohol dronken, komt later in de problemen met alcohol.
Wat als er ernaar vragen?
Praat met je kind over alcohol. Maak duidelijk dat alcohol drinken niet vanzelfsprekend is en zeker niet onder de zestien. Het helpt om zelf goed geïnformeerd zijn over de effecten en risico's van alcoholgebruik.
Je eigen voorbeeldgedrag weegt nog veel meer door dan wat je over alcohol vertelt. Je kinderen zien hoe jij zelf met alcohol omgaat en daaruit leren en kopiëren ze veel. Het feit dat je zelf drinkt, betekent echter niet dat je geen regels kan stellen voor je kinderen. Voor volwassenen gelden nu eenmaal andere regels dan voor kinderen.
Duidelijke afspraken
Het kan lastig zijn om die regels ook buitenshuis aan te houden. Familie of vrienden vinden je misschien te streng als je je kind geen alcohol wil laten drinken. Om lastige situaties te voorkomen, kan je je kind vooraf duidelijk maken dat de regels ook buitenshuis gelden.
Puberende jongeren experimenteren graag, dat is ook normaal. Je kan ervan uitgaan dat ze wel eens alcohol proberen, misschien zonder dat je op de hoogte bent. Toch blijf je best vasthouden aan die veilige grens van geen alcohol onder de zestien. Probeer op de hoogte te blijven van wat je kind doet en regels en afspraken vast te leggen.

Als kleine kinderen groot worden
Een handige brochure voor ouders van opgroeiende tieners. Met advies over hoe praten over alcohol, tabak en drugs, grenzen stellen en omgaan met experimenteergedrag.