Een drankprobleem gaat vaak gepaard met ontkenning. De drinker 'heeft het allemaal onder controle' of drinkt enkel bier en geen sterke drank, er is geen probleem, de anderen zien spoken. Vandaar dat partners zich dikwijls afvragen: is hij of zij nu een alcoholist(e)? Of verbeeld ik mij maar dat hij/zij te veel drinkt?

Richtlijn

Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week.

Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet. Meer details over deze richtlijn vind je hier.

Het is niet altijd makkelijk om te weten hoeveel je partner drinkt, omdat je niet altijd ziet wanneer hij of zij drinkt. Drinkers geven niet graag toe hoeveel ze drinken en vermijden soms liever iedere confrontatie met hun drinkgedrag.

Test jezelf
Hoe riskant is mijn alcoholgebruik? Hoe staat het met mijn kennis over alcohol?

Bezorgd om iemand?

Als je partner alcohol of drugs gebruikt

Al die emoties, al die vragen. Hoe ga je ermee om?

Als je partner drinkt

Dit zelfhulpboekje geeft een antwoord op 10 vragen van partners van mensen met een drankprobleem. Bij elke vraag hoort een doe-opdracht in de vorm van korte vragenlijsten de helpen om alles eens rustig op een rijtje zetten. Ten slotte bevat het boekje ook tips die nuttig kunnen zijn in de dagelijkse omgang met de probleemdrinker.