Pilletjes die maken dat je plots wil stoppen met drinken of als bij toverslag niet langer afhankelijk bent van alcohol, bestaan uiteraard niet. Wat wél bestaat, zijn medicijnen die helpen ontwenningsverschijnselen te verlichten en de kans op herval te verkleinen.

Niet op eigen houtje

Ontwennen van alcohol gebeurt best onder doktersbegeleiding. Ernstige ontwenningsverschijnselen kunnen tot levensbedreigende situaties leiden. Bovendien kan je de hieronder vermelde medicijnen enkel op voorschrift krijgen.

  • Medicatie bij het lichamelijk ontwennen van alcohol

Medicijnen zoals kalmeringsmiddelen (benzodiazepines) en vitamine B kunnen klachten zoals beven en onrust bij het ontwennen draaglijker te maken en ze voorkomen gevaarlijke situaties zoals epileptische aanvallen en een delirium. Voorbeelden zijn Valium® en Tranxène®.

  • Medicatie die de drang naar alcohol vermindert

Eens de lichamelijke ontwenning achter de rug, wordt het geestelijk ontwennen de grootste uitdaging. Het komt erop aan niet te hervallen in oude drinkgewoonten. Een aantal medicijnen kan daarbij helpen.

Campral® (acamprosaat) maakt dat je minder drang naar alcohol voelt en kan voorgeschreven worden om herval te voorkomen. Het effect begint meestal pas na een drietal weken.

Silencro® (nalmefeen) vermindert eveneens de behoefte aan alcohol. Het zorgt er meer bepaald voor dat de neiging om 'door te drinken' vermindert.

Naltrexon zou net als Campral® de drang verminderen en vaak ook het genot van het drinken wegnemen. Het is wel op de markt in België, maar wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds en is dus vrij duur. Dat maakt dat het niet zo vaak wordt voorgeschreven.

  • Medicatie die zorgt dat je je ziek voelt als je alcohol drinkt

Antabuse® (disulfiram) is de 'beroemde' pil die ervoor zorgt dat het lichaam hevig reageert bij de inname van alcohol. Zelfs bij een kleine hoeveelheid alcohol zijn er hartkloppingen, hoofdpijn, een rood gezicht en een dalende bloeddruk. Het zorgt er dus voor dat je jezelf stevig op de vingers tikt als je toch toegeeft aan de drang naar alcohol. Vroeger werd Antabuse® soms ingeplant, maar ondertussen gebeurt dat niet meer omdat stoppen met drinken uiteindelijk staat of valt met iemands motivatie en wil om te veranderen. Als iemand het niet ziet zitten om dagelijks een pil in te nemen, valt te betwijfelen of die persoon wel echt bereid is om te stoppen met drinken.
In maart 2023 kondigde de producent van Antabuse® aan dat die wereldwijd zou stoppen met de productie van het medicijn. Tot grote bezorgdheid van mensen die disulfiram gebruiken en verslavingsartsen die het aan hun patiënten voorschrijven. Een paar maand later kwam er een oplossing. Sinds juni 2023 is de grondstof opnieuw beschikbaar in België en kan disulfiram op doktersvoorschrift door de apotheker magistraal bereid worden. Die bereiding wordt ook terugbetaald door het RIZIV.

Een hulpmiddel

Medicijnen hebben hun nut bij de behandeling van alcoholproblemen, maar het zijn geen wondermiddelen. Een alcoholprobleem is vaak zo complex dat de oplossing meer vergt dan een pil slikken. Om met succes te stoppen of herval te voorkomen gaat medicatie best samen met psycho-sociale begeleiding. Ook de steun van partner, gezin en vrienden is erg waardevol.

Lees meer over stoppen in onze folder 'Stoppen met drank, drugs, pillen en gokken'.

Zoek je hulp om je gebruik aan te pakken?

Je hebt de knoop doorgehakt. Je wil minderen met alcohol of drugs of je hebt beslist om volledig te stoppen. Hoe pak je het concreet aan? Wij helpen je alvast op weg met deze tips.

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken

Stoppen met drank, drugs, pillen of gokken gaat zelden zonder slag of stoot. Het is een verhaal van wisselend succes, tegenslagen en overwinningen. Deze folder biedt basisadvies en houvast.