Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Alcohol » Helpt alcohol om het warm te krijgen bij koud weer?

Helpt alcohol om het warm te krijgen bij koud weer?

Een shotje op de Kerstmarkt, een glaasje jenever bij de schaatsbaan of een stevig glas tijdens de winterbarbecue thuis. Als de temperatuur daalt, lijkt alcohol er voor veel mensen bij te horen als opwarmertje. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Zo’n borrel drinken, kan je in elk geval een warme gloed geven. De reden daarvoor zit hem in het feit dat alcohol een verdovende stof is. Daardoor gaat je lichaam ontspannen en gaan ook je bloedvaten minder vernauwen. Op die manier wordt je (warme) bloed gemakkelijker naar je huid gestuwd. Het verklaart waarom sommige mensen van alcohol gaan blozen en waarom alcohol dat typisch gevoel van gloeien geeft bij koud weer.

Toch is dat een bedrieglijk effect. Want hoe meer bloed bij de oppervlakte van je huid, hoe sneller je lichaamswarmte kan verliezen aan de koude buitenlucht. Je lichaam koelt dus net sneller af als je alcohol gedronken hebt. Zelf in die mate dat de wie stevig drinkt bij koud weer echt onderkoeld kan raken.

Dat laatste heeft er ook mee te maken dat alcohol ook je zenuwstelsel verdooft. Eenvoudiger gezegd: door de alcoholroes komen de koudesignalen in je hersenen niet meer aan. Je krijgt wel kou, maar beseft het veel minder of helemaal niet meer. Het verklaart waarom je soms dronken mensen in ontbloot bovenlijf in de koude buitenlucht ziet zonder dat het hen lijkt te deren. Denk bijvoorbeeld aan voetbalsupporters.

Het verlies aan lichaamswarmte en het gebrek aan koudegevoel door de verdoving is ook de reden waarom er helaas wel eens dakloze mensen sterven aan onderkoeling.

De beste manier om je warm te houden op een barkoude dag is met een alcoholvrije warme drank zoals een kop cacao, soep, thee of zelfs alcoholvrije glühwein.